Γλυπτά κορυφαίων εικαστικών θα κοσμήσουν τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης

Γλυπτά κορυφαίων εικαστικών θα κοσμήσουν τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης

Το κομμάτι της νέας παραλίας από την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων μέχρι και το ύψος του Βασιλικού Θεάτρου, το οποίο κατά την τελευταία διετία παρέμενε αποκλεισμένο λόγω εργασιών ανάπλασης, αναμένεται να αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς και στους επισκέπτες της πόλης στα τέλη του τρέχοντος έτους.

"Οι εργασίες ολοκληρώνονται εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που και μόνο του συνιστά μια τεράστια επιτυχία, εάν αναλογιστεί κανείς τους ρυθμούς με τους οποίους εκτελούνται τα δημόσια έργα στην Ελλάδα", σχολίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Μακεδονίας της Κυριακής, τα έργα ανάπλασης βρίσκονται στην τελική τους φάση, αφού ήδη έχει διαμορφωθεί το κομμάτι πλάι στη θάλασσα με τους χαρακτηριστικούς φωτιστικούς ιστούς και την αλέα με τις κουκουναριές, που δίνουν μια ενιαία εικόνα σε όλο το παραλιακό μέτωπο.

Αυτήν την περίοδο τα συνεργεία ολοκληρώνουν τα έργα στους επτά νέους κήπους που δημιουργούνται στο υπό ανάπλαση τμήμα της νέας παραλίας. Πρόκειται για τον κήπο του Αλέξανδρου, ο οποίος διαμορφώνεται περιμετρικά του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον κήπο του Απογευματινού Ήλιου, πλησίον του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς", και τον κήπο της Άμμου, στον χώρο όπου υπήρχε το παλιό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Διαδοχικά διαμορφώνονται ο κήπος των Εποχών, που θυμίζει ένα φυσικό λιβάδι, ο κήπος του Φωκά, που θα λειτουργεί ως παιδότοπος, ο κήπος της Μεσογείου, όπου θα κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και τα αρωματικά φυτά, και ο κήπος των γλυπτών, που θα αποτελέσει ένα "πράσινο δωμάτιο τέχνης".

Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία "Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ - Νατούρα Α.Ε.", η οποία κατέθεσε προσφορά ύψους 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης της ανάπλασης ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ. Τα γλυπτά, όπως καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ της Μακεδονίας:

Οι "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου

Σε νέα περίοπτη θέση στο υπό ανάπλαση τμήμα της νέας παραλίας πρόκειται να τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι εμβληματικές "Ομπρέλες" του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη από την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η εντυπωσιακή εικαστική σύνθεση θα βρίσκεται στο εξής επάνω σε μια εξέδρα μήκους περίπου εκατό μέτρων προς την πλευρά της θάλασσας, στο ύψος του νέου δημαρχιακού μεγάρου της Θεσσαλονίκης, και ανάμεσα σε 48 χαμηλούς πίδακες νερού.

Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των ειδικών φωτιστικών που έχουν επιλεγεί για την ανάδειξη του έργου, ενώ στο σημείο μεταφέρθηκαν προ μηνών οι λοξοί σωλήνες των δεκατριών μέτρων επάνω στους οποίους στηρίζονται οι "Ομπρέλες". Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι του ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου, ώστε να συνεργαστούν με τον δήμο και τον ανάδοχο του έργου για την τοποθέτηση των σαράντα ομπρελών που απαρτίζουν τη σύνθεση.

Το υδροκίνητο γλυπτό

Παράλληλα, ακόμη ένα έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου πρόκειται να μεταφερθεί στον χώρο της νέας παραλίας. Πρόκειται για το υδροκίνητο γλυπτό "Τρεις Κύκλοι", το οποίο θα δεσπόζει στη νησίδα που διαμορφώνεται στη λίμνη του ενός στρέμματος που κατασκευάζεται στον κήπο των Γλυπτών.

Σύμφωνα με τον μελετητή του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας Πρόδρομο Νικηφορίδη, ο κήπος των Γλυπτών έχει σχεδιαστεί, ώστε να αποτελέσει ένα "πράσινο δωμάτιο τέχνης". Δημιουργείται σε μια έκταση 4,7 στρεμμάτων απέναντι από το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου. Το πάρκο, όπου θα φιλοξενηθούν σύγχρονα γλυπτά μεγάλου μεγέθους, είναι περίκλειστο από τις τρεις πλευρές του και ανοικτό προς τη μεριά της θάλασσας. Στον χώρο αυτό διαμορφώνεται μια μεγάλη επιφάνεια νερού με ειδικό νυχτερινό φωτισμό, γύρω από την οποία τοποθετούνται καθιστικά, παρτέρια και αναψυκτήριο.

Κυρίαρχη στον χώρο θα είναι η παρουσία του έργου "Τρεις Κύκλοι" του Γιώργου Ζογγολόπουλου. "Οι 'Τρεις Κύκλοι' είναι ένα ιδιαίτερο έργο, το οποίο ουσιαστικά τοποθετείται στο φυσικό του περιβάλλον, σε ένα σημείο δηλαδή με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο", εξηγεί ο πρόεδρος του ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης.

Το έργο είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα και αποτελείται από τρεις κύκλους με χορδές, οι οποίοι μετακινούνται στα όρια του πλαισίου που τους συγκρατεί με τη βοήθεια του νερού. Οι "Τρεις Κύκλοι" του Γιώργου Ζογγολόπουλου βρίσκονται τοποθετημένοι στην κεντρική είσοδο των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στην Αθήνα. Το έργο, που δημιουργήθηκε το 1978, είχε εκτεθεί στην γκαλερί Ζουμπουλάκη έναν χρόνο μετά την κατασκευή του και μετέπειτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης που έγινε για τον Γιώργο Ζογγολόπουλο προ τετραετίας.

Ο "Ορίζοντας" του Βαρώτσου

Στο ξύλινο ντεκ που δημιουργείται στη νέα παραλία περίπου στο ύψος του ιερού ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου πρόκειται να τοποθετηθεί ο "Ορίζοντας" του Κώστα Βαρώτσου. Το έργο δημιουργήθηκε το 1978 και έχει ύψος 2,25 μ. και μήκος 2,97 μ.

Λόγω της ιδιόμορφης κατασκευής του έργου, το οποίο έχει δημιουργηθεί από γυαλί με έντονες προεξοχές στις άκρες του και στο ύψος του οπτικού πεδίου των διερχόμενων, κρίθηκε επιβεβλημένο να κατασκευαστεί μιας μορφής περίφραξη για λόγους ασφαλείας.

Στον κήπο των Γλυπτών

Στον κήπο των Γλυπτών πρόκειται ακόμη να τοποθετηθούν έργα του Μαρκ Χατζηπατέρα (φ5) και του Μιχάλη Κατζουράκη (φ4). Το έργο του Μαρκ Χατζηπατέρα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και είναι εξαιρετικά επιβλητικό, καθώς το ύψος του αγγίζει τα 4,5 μέτρα και το πλάτος του τα 3,4 μέτρα.

Από αλουμίνιο είναι κατασκευασμένο και το έργο του Μιχάλη Κατζουράκη, το οποίο επίσης θα τοποθετηθεί στον κήπο των Γλυπτών προς την πλευρά της Μεγάλου Αλεξάνδρου, ώστε να είναι ορατό από τους διερχόμενους.

Τα έργα που θα τοποθετηθούν στον χώρο της νέας παραλίας επί της ουσίας αποτελούν δωρεές προς τον δήμο Θεσσαλονίκης. Τα ακριβή σημεία όπου αυτά θα τοποθετηθούν καθορίστηκαν έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησαν στον χώρο ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, ο μελετητής και σύμβουλος επίβλεψης του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας Πρόδρομος Νικηφορίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.