4η Πανελλήνια Συνάντηση Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών στo Πολύπετρο

4η Πανελλήνια Συνάντηση Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών στo Πολύπετρο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013, στo Πολύπετρο του Δήμου Παιονίας - νομού Κιλκίς η Πανελλήνια Συνάντηση Κιζδερβενιωτών Μικρασιατών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πολυπέτρου υπέρ των πεσόντων Κιζδερβενιωτών.

Ακλούθησε τελετή στο Ηρώο του χωριού με τη κατάθεση των στεφάνων υπέρ των αγωνιστών και πεσόντων της μάχης του Κίζδερβεντ από τους φορείς και εκπροσώπους των κιζδερβενιωτών από περιοχές όπου κατοικούν. Την προσφώνηση κατάθεσης των στεφάνων έκανε η Ελπίδα Ναλμπάντη. Κατόπιν εκφωνήθηκε επίκαιρη σχετική ομιλία με την ιστορία των Κιζδερβενιωτών από την Σοφία Οργαντζή.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε τιμητικό έπαθλο στην εναπομείνασα εν ζωή κιζδερβενιώτισα Πολυπέτρου που γεννήθηκε στο Κίζδερβεντ Παρασκευή Οργαντζή – Παντέλογλου, ως ένδειξη ζωντανού συμβόλου της αλησμόνητης πατρίδας του Κίζδερβεντ. Ακολούθησε η φύτευση πλατάνων, ένα στο χώρο του ηρώου και ενός στο πάρκο του γηπέδου καλαθοσφαίρισης.

Η συνάντηση συνεχίστηκε στο προαύλιο του πρώην παιδικού σταθμού και νυν πολιτιστικού κέντρου. Εκεί οι γυναίκες του χωριού δεξιώθηκαν τους επισκέπτες με εδέσματα που παρασκεύασαν οι ίδιες.

Επόμενος σταθμός της συνάντησης ήταν το πάρκο του γηπέδου καλαθοσφαίρισης όπου και κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Στις προσφωνήσεις τους, ο πρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής, οι καλεσμένοι, οι τιμώμενοι πρόεδροι του πανελλήνιου συλλόγου κιζδερβενιωτών, οι τιμώμενοι συγγραφείς του Κίζδερβεντ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσφυγικών σωματείων, τόνισαν ιδιαιτέρως την σπουδαιότητα της συσπείρωσης και την ανάγκη συνεργασίας των κιζδερβενιωτών για μια δημιουργική και αποτελεσματική συνέχεια της ιστορίας και παράδοσής τους. Το μήνυμα ενότητας ήταν η εξαρχής επιδίωξη του φετινού ανταμώματος από τους διοργανωτές, όπως όριζε η επιθυμία όλων των κιζδερβενιωτών.

Ακολούθησαν οι απονομές τιμητικών διπλωμάτων στους προέδρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Κιζδερβενιωτών, τιμώντας όλα τα μέλη των διοικήσεων τους, από την ίδρυση του σωματείου έως σήμερα για την συνεισφορά τους στο σύλλογο και στους συγγραφείς της ιστορίας του Κίζδερβεντ για συνεισφορά τους στη διερεύνηση και καταγραφή της ιστορίας των κιζδερβενιωτών.

Στη συνέχεια τα χορευτικά του πολιτιστικού συλλόγου χόρεψαν μικρασιάτικους και μακεδονικούς χορούς.

Τη σκυτάλη της διασκέδασης πήρε η γνωστή ερμηνεύτρια μικρασιατικών τραγουδιών στην Ελλάδα και Τουρκία Ντιλέκ Κοτς αλλά και από την ερμηνεία της στο τραγούδι «Μπαχάρι, κανέλα και φιλί» στη ταινία «Πολίτικη κουζίνα». Η Ντιλέκ τραγούδησε τα τραγούδια των κιζδερβενιωτών και της ευρύτερης Μικράς Ασίας με την μουσική της ορχήστρα. Μαζί της η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου τραγούδησε μικρασιατικά τραγούδια. Το γλέντι που επακολούθησε «ανέβασε» την αδρεναλίνη των κιζδερβενιωτών στο κόκκινο καθώς είχαν την ευκαιρία να χορέψουν και να τραγουδήσουν τραγούδια των προγόνων τους τα οποία τους προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση.

Οι τιμώμενοι πρόεδροι και μέλη όλων των δ.σ :
Πρόεδροι: Η Νίτσα Μουρτιάδου. Ο Ζήσης Κουκουλεκίδης. Ο Στράτος Δαδάκης. Ο Γεώργιος Χατζηαγγελίδης. Ο Στράτος Παντικίδης.

Μέλη: Αναστάσιος Αλατζίδης, Παρασκευή Βουδούρη, Παναγιώτης Βερβερίδης, Αναστασία Γιαουρίδου, Θεοδόσης Δαδάκης, Στράτος Δαδάκης, Χρήστος Δαρόγλου , Αναστάσιος Ελμαλικλής, Όλγα Ζειμπέκη, Ιωάννης Ίγγιλις, Παναγιώτης Καρράς, Δημήτρης Κασίμης, Αναστάσιος Κασκαρίδης, Βασιλική Κεπαρίδου, Φωτεινή Κεπαρίδου, Βασιλική Κιλικίδου, Ζήσης Κουκουλεκίδης, Δημήτριος Κουκουλεκίδης, Σοφία Μάλαμα, Νικόλαος Μουρτιάδης, Νίτσα Μουρτιάδου, Δόμνα Ναλμπαντίδου, Ζωή Ναλμπάντη, Μαρία Παντικίδου, Πολυκράτης Παντσίδης, Όμηρος Πιπιλακίδης, Σοφία Ταουκίδου, Αβραάμ Τσαπανίδης, Ευσέβεια Τσότσου, Αντωνία Χατζηαγγελίδου.

Οι τιμώμενοι συγγραφείς:
Ο αείμνηστος Δημήτριος Παντικίδης, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο αείμνηστος Γεώργιος Μαλκότσης, ο αείμνηστος Ιωάννης Ηλιάδης, ο Χρήστος Κυμπαρίδης, ο Νικόλαος Βερβερίδης, η Φωτεινή Καραλίδου, η Ελπινίκη Ναλμπάντη, ο Δημήτριος Ταουκίδης, η Μαρία Αϊδίνογλου, η Αφροδίτη Ματσίνη, η Δέσποινα Παρασκευά – Κράνη, ο Αθανάσιος Παπατριανταφύλλου.

Το αντάμωμα με την επωνυμία « 4η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατών Κιζδερβενιωτών» Κιζδερβενιώτικα 2013 – Πολύπετρο » διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπέτρου υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Κιζδερβενιωτών ο οποίος είναι και κεντρικός φορέας που εκπροσωπεί το θεσμό των ανταμωμάτων. Η επόμενη συνάντηση των Κιζδερβενιωτών θα γίνει στο χωριό Νικομηδινό του νομού Θεσσαλονίκης.

Η διοργανωτική επιτροπή της συνάντησης ήταν το δ.σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου που αποτελούνταν από τους: Πρόεδρο: Πολυκράτη Παντσίδη. Αντιπρόεδρο: Βούλα Ναλμπάντη. Γραμματέα: Πασχαλίνα Μάρκου – Καδίγκου. Ταμία: Τραϊανό Καδίγκο και Σύμβουλο: Σοφούλα Πιπιλακίδου.

Επίσης.

Στο χώρο της μουσικής εκδήλωσης προσφέρθηκε γεύμα από κέτερινγκ. Ενώ εντύπωση προκάλεσε στους επισκέπτες η μεγαλειώδης μεταλλική κατασκευή με εναέρια τέντα που στήθηκε στο χώρο από τον κιζδερβενιώτη Γιάννη Ναλμπάντη για να προστατέψει τον κόσμο από τον ήλιο η από την βροχή αν έβρεχε.

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις λειτούργησαν ειδικά για την εκδήλωση στο αποστακτήρα οίνου του Σταφύλη Κωνσταντίνου. Η μια έκθεση περιελάμβανε παλιά ρακοκάζανα και την όλη διαδικασία παρασκευής οίνου. Η άλλη του Τάσου Κουμαρτζή με την κατασκευή παραδοσιακών οργάνων. Επίσης στο χώρο της εκδήλωσης η έκθεση του Χρήστου Κυμπαρίδη με φωτογραφικό υλικό και διάφορα ντοκουμέντα σχετικά με την ιστορία του Κίζδερβεντ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν 1.200 και πλέον άτομα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Κιζδερβενιώτες από όλη την Ελλάδα συνέρρευσαν στο Πολύπετρο, αρκετοί δε και από το εξωτερικό. Το αντάμωμα έδωσε την ευκαιρία στους κιζδερβενιώτες να συναντηθούν με συγγενείς και φίλους που είχαν πολύ καιρό να ανταμώσουν και αρκετοί να γνωριστούν για πρώτη φορά προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Η εκκλησιαστική αρχή δια των ιερέων πατέρων Ακίνδυνο Μπεκτασιάδη, Αναστάσιο Διαμαντή, Χρήστο Γραμματικό, Ελευθέριο Παντικίδη, Νικόλαο Βερβερίδη, Αθανάσιο Μπαρμπαδέβη, Παναγιώτης Μαργαρίτη, Δημήτριο Κουκουλεκίδη.

Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Γουμένισσας Εμμανουήλ Πασχαλίδης.

Η πρόεδρος Πολυπέτρου Αλεξάνδρα Ζαμουρίδου. Ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας. Οι αντιδήμαρχοι Παιονίας: Ηλίας Αριζάνης, Έλενα Λιακοπούλου, Κωνσταντίνος Σιωνίδης, Μαρία Παλάνη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννης Ίγγιλης και Γεώργιος Γίτσος. Οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Χρήστος Δραγανίδης και Άκης Οργαντζής. Ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης. Ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Γεωργαντάς. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματίων Ελλάδας Αντώνης Οραήλογλου. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών & Ερευνών Ευρωπού Απόστολος Καραγιαννόπουλος. Το μέλος του δ.σ της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Σοφία Κοσμόγλου, κοινοτάρχες, πρόεδροι συλλόγων.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν: ο Πολυκράτης Παντσίδης και η Βίκυ Κιτσούκη.

Πηγή

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.