Βιωματικό εργαστήριο για την Πρόληψη της Επιθετικής Συμπεριφοράς
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Νέα Παιονίας
- Δημιουργηθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2013
- Επισκέψεις: 793
Σας ενημερώνουμε ότι,
έχοντας υπόψη τα ανωτέρω σχετικά, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς, στα πλαίσια των γενικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της οργανώνει στα σχολεία της αρμοδιότητάς της και σε συνεργασία με τους :
1. Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας
Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς “ΝΗΡΕΑΣ“. 2. Msc Θεόδωρος Γ. Αντωνίου, Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηρακλείου Κρήτης,βιωματικό εργαστήριο δεκαοκτώ (18) ωρών, στο οποίο θα παρουσιαστούν συστηματικές καινοτόμες δράσεις για την «πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς». Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε είκοσι (20) εκπαιδευτικούς , Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων του Νομού Κιλκίς , που επιθυμούν να ενημερωθούν για την «πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς». Αποτελεί συνέχεια του εισαγωγικού βιωματικού εργαστηρίου που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με θέμα: “ Παρατηρώντας την επιθετικότητα ως ρόλος και ως εαυτός ” και κατά την υλοποίησή του θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις γνωστικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, οι οποίες προέκυψαν μέχρι σήμερα. Στο βιωματικό εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο προηγούμενο εισαγωγικό εργαστήριο. Είναι βασισμένο στη φιλοσοφία και μεθοδολογία των ομοτίμων.
Με βάση αυτό το μοντέλο, εκπαιδευτικοί, μαθητές και στελέχη πρόληψης συνεργάζονται με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους μαθητές για οργάνωση και υλοποίηση προληπτικών δράσεων σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά μέσα στο σχολείο. Όμως από την εμπειρία μας φαίνεται ότι η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων στο σχολείο είναι πολύ δύσκολη και δεν έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις χρειάζεται να είναι προληπτικού χαρακτήρα και να αφορούν στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές.
Το εργαστήριο είναι συνολικής διάρκειας 18 ωρών και θα ολοκληρωθεί σε 6 τρίωρες συναντήσεις. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι εθελοντική. Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν έως 5 σχολεία, με την συμμετοχή 3-4 εκπαιδευτικών το καθένα. Στο εργαστήριο οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία και να εκπαιδευτούν στη φιλοσοφία του μοντέλου των ομοτίμων, αξιοποιώντας την βιωματική και ομαδοσυνεργατική μέθοδο.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα διαπραγματευτούν θέματα όπως δεξιότητες του εκπαιδευτικού(επικοινωνία, συνεργασία, συντονισμός ομάδων), θέματα που σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά(αίτια, διαχείριση συναισθημάτων, εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων), το ρόλο και τη στάση όλων των εμπλεκομένων(θύτη-θύματος-παρατηρητών) σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά.
Παράλληλα, στους συμμετέχοντες θα δοθεί υποστηρικτικό υλικό και προτεινόμενη βιβλιογραφία. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα, σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, για υποστηρικτικές εποπτικές συναντήσεις των εκπαιδευτικών με στελέχη της επιστημονικής ομάδας του ΝΗΡΕΑ, αναφορικά με θέματα, που πιθανόν να προκύψουν. Το βιωματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013 έως Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 , από την επιστημονική ομάδα του ΝΗΡΕΑ στο χώρο του Κέντρου (Βυζαντίου 10 στο Κιλκίς) και τις ώρες 11:00 έως 14:00. Παρακαλούνται οι κ. Διευθυντές – Διευθύντριες και οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι να αποστείλουν ενυπόγραφα αιτήσεις συμμετοχής. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πραγματοποιούνται στο ΝΗΡΕΑ στο φαξ 2341075312 ή στο e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. . Η προθεσμία συμμετοχών είναι έως την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επισημαίνουμε και τονίζουμε ότι η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι δωρεάν. Προκειμένου οι συμμετέχοντες / χουσες να λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης, θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς το πρόγραμμα ( 10 % απουσίες ) και να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης. Παρακαλούνται οι κ. κ. Διευθυντές – Διευθύντριες επίσης, να ενημερώσουν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς .