το “ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ” ΦΕΚ - Paionia News
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Νέα Παιονίας
- Δημιουργηθηκε στις 05 Ιουλίου 2013
- Επισκέψεις: 1882
Στις 11 Ιουνίου, ένα από τα πολλά tweet ενημέρωνε ξαφνικά για την απόφαση διακοπής λειτουργίας της ΕΡΤ. Φυσικά η είδηση έπεσε ως βόμβα κι "απαιτούσε" επιβεβαίωση.
Δεν είχε αρχίσει ακόμη ψυχολογικά να διαμορφώνεται η αυθόρμητη αντίδραση κι εμφανίστηκε το σχετικό ΦΕΚ, τεύχος Β, αριθμός 1414..ήταν ήδη έτοιμο, δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.
Με το άνοιγμα του σχετικού αρχείου με το περιεχόμενο του ΦΕΚ…το ΟΜΟΛΟΓΩ… το μυαλό μου δεν πήγε σε όλα εκείνα που εκτενώς συζητήθηκαν στη συνέχεια και συζητούνται ακόμη.
Το μυαλό μου δεν πήγε στο πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, γιατί ίσως αρχίσαμε να συνηθίζουμε σε τέτοια πλήγματα (κακώς). Δεν πήγε στους ανέργους που δημιουργούσε η απόφαση γιατί και σ’αυτό ίσως αρχίσαμε να συνηθίζουμε (επίσης κακώς), ούτε φυσικά στο ότι "επιτέλους έγινε εκκαθάριση" γιατί δεν γίνεται έτσι καταστροφικά η οποιαδήποτε εκκαθάριση.
Το μυαλό μου πήγε σε κάτι άλλο, αλλά φοβήθηκα να το αποκαλύψω και να πάω κόντρα στο ρεύμα εκείνων των στιγμών γιατί ήταν "παρεξηγήσιμο": η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ…
Το ΦΕΚ Β’ 1414 του 2013 αποτελείται μόνο από 1,5 περίπου σελίδα κειμένου, αν και ασχολείται με ένα τόσο σοβαρό θέμα. Χρησιμοποιείται απλή γλώσσα και σαφήνεια. Αποτελείται από μόνο έξι άρθρα λίγων γραμμών το καθένα.
Το ΦΕΚ Β’ 1414 με τα έξι άρθρα του (εξαιρουμένων των υποχρεωτικών τυπικών εισαγωγικών στοιχείων που απαιτεί η Δημόσια Διοίκηση) μπορεί να διαβαστεί από κάθε Έλληνα πολίτη, ενήλικα ή έφηβο που απλά γνωρίζει να διαβάζει… και να γίνει κατανοητό, σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των κειμένων στα ΦΕΚ που διαβάζοντάς τα νομίζει κανείς ότι πρέπει να τελειώσει τη Νομική για να τα καταλάβει!
Το ΦΕΚ Β’ 1414 δείχνει μια αποφασιστικότητα αυτού που το έγραψε για να γίνουν διάφορα πράγματα, χωρίς περιστροφές, χωρίς παραθυράκια, άμεσα. Ρητά και κατηγορηματικά παρακάμπτει κάθε άλλο νόμο που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στους στόχους του (προσέξτε π.χ. το "…από τη δημοσίευση της παρούσας και χωρίς καμία άλλη διατύπωση.." στο 2ο άρθρο).
Το ΦΕΚ Β’ 1414 έχει χαρακτηριστικά που θα θέλαμε όλοι οι Έλληνες να έχουν τα κείμενα των αποφάσεων του Εθνικού Κοινοβουλίου (νόμοι) ή των Υπουργών της Κυβέρνησης.
Όμως, η σαφήνεια, η απλότητα και λιτότητα του λόγου, η αποφασιστικότητα …δεν είχαν καλό σκοπό. Δεν ήταν για δημιουργία αλλά για καταστροφή (ενός φορέα), δεν ήταν για να πάμε μπρος αλλά για να πάμε πίσω (τότε που δεν είχαμε ραδιοτηλεόραση), δεν ήταν για την ενίσχυση της Δημοκρατίας αλλά για την αποδυνάμωσή της.
Κι εύλογα έρχεται η επόμενη σκέψη – ερώτημα στο μυαλό: γιατί αυτή η σαφήνεια, η απλότητα και λιτότητα του λόγου, η αποφασιστικότητα δεν χρησιμοποιείται και για το καλό; γιατί δεν έχουμε άραγε μια "πράξη νομοθετικού περιεχομένου" που να άρει την ασυλία και την διαγραφή αδικημάτων τόσων και τόσων προσώπων που επιδεικτικά καλύπτονται πίσω από νομικά τερτίπια αν και κανείς δεν αντιλέγει ότι πρέπει να πάνε στην Δικαιοσύνη; γιατί δεν έχουμε μια "πράξη νομοθετικού περιεχομένου" που να διαγράφει χρέη του Δημοσίου προς Προμηθευτές που αποδεδειγμένα το κατέκλεψαν στον τομέα της Υγείας και των Δημοσίων Έργων; γιατί; γιατί;..πολλά.
Μια απάντηση βέβαια έχει ο καθένας στο μυαλό του αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε κάποια στιγμή τι λένε κι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Ίσως δεν ξέρουν τι να απαντήσουν στον ίδιο τους τον εαυτό.
Ωστόσο το ερώτημα περιμένει … μέχρι να απαντήσει ο Λαός.