Τα Λύκαια: Οι πανάρχαιοι αγώνες πολιτισμού και αθλητισμού (Video)
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Εθελοντική Ομάδα Παιονίας
- Δημιουργηθηκε στις 17 Αυγούστου 2013
- Επισκέψεις: 1167
Τα Λύκαια οι πανάρχαιοι αγώνες πολιτισμού και αθλητισμού αναβιώνουν φέτος για άλλη μια φορά στην Ιερή Κορυφή των Αρκάδων στο Λυκαιο Όρος. Μια σπουδαία γιορτή για τον αθλητισμό που λίγοι γνωρίζουν έξω από τα όρια της Πελοποννήσου. Ενώ ακόμα πιο λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν πως τα Λύκαια είναι ο πρόδρομος των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων.
Μια πανάρχαια γιορτή για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό ,που αναβιώνει εδώ και 40 χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου Όρους, διοργανώνεται από τις 27 Ιουλίου ως τις 4 Αυγούστου .
«Η απλή συμμετοχή είναι διάκριση» λένε οι διοργανωτές που καλούν αθλητές και πολίτες να λάβουν μέρος στους αγώνες. Τα κυριότερα αγωνίσματα που αναφέρονται είναι ο δίαυλος, το στάδιο, ο δόλιχος, το πένταθλο, το παγκράτιο, η πάλη, η πυγμή, αρματοδρομίες, η συνωρίς, το τέθριππον πωλικόν, το τέθριπον τέλειον και άλλα.
Τα Λύκαια είναι οι μοναδικοί ίσως αθλητικοί και πνευματικοί αγώνες που είναι προσηλωμένοι στα αρχαία πρότυπα, διατηρώντας άθικτα τα αγνά και πραγματικά ιδανικά τους. Σκοπός των Λυκαίων αγώνων δεν είναι να καταρρίπτουν οι αθλητές ρεκόρ αλλά να αγωνίζονται σωστά και τίμια και να νικούν καθαρά τους αντιπάλους τους για να στεφανωθούν Λυκαιονίκες με έπαθλα, το κλαδί της βελανιδιάς ή της αγριελιάς και ένα μικρό χάλκινο τριποδίσκο , όπως και στην αρχαία εποχή.
Κατά τον Παυσανία οι αγώνες αυτοί είναι τουλάχιστον κατά 400 χρόνια αρχαιότεροι των Ολυμπιακών αγώνων . Τα αρχαία Λύκαια ήταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες του Αρκαδικού λαού αφιερωμένοι στο Λύκαιο Δία και τον Πάνα. Στο τέμενος του Δία δεν επιτρεπόταν η είσοδος ούτε σε ζώο ούτε σε άνθρωπο. Οι θυσίες που γινόταν εκεί ήταν μυστικές . Στο τέμενος του Δία βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές πολλά αντικείμενα, όπως αγάλματα , χάλκινα ελάσματα, νομίσματα κ.α. Επιπλέον η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή έφερε στο φώς και μια σπουδαία ανακάλυψη! Ο Δίας «γεννήθηκε» 900 χρόνια πιο νωρίς από ότι πιστευόταν ως τώρα. Επίσης ο θρόνος του πριν «εγκατασταθεί» στον Όλυμπο, βρισκόταν στο Λύκαιο όρος όπως προκύπτει από αρχαιολογική έρευνα του Ντειβιντ Γκιλμαν Ρομανο, διευθυντή της ανασκαφής, από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία των Η.Π.Α, που συνεργάζεται με τον Έλληνα αρχαιολόγο του υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλη Πετρόπουλο.
Τα σύγχρονα Λύκαια αναβίωσαν πρωτη φορά το 1973 από τον Σύλλογο Ανω Καρυωτών και την Κοινότητα Ανω Καρυών Αρκαδίας. Στην κορυφη του Λυκαιου ορους σε υψομετρο 1300 μετρα γίνονται με τον ίδιο αρχαιόπρεπη τρόπο με Πανελλήνια συμμετοχή αλλά και Παγκόσμια απήχηση.
Κόντρα σε μια εποχή που η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού είναι μεγαλύτερη από ποτέ ,οι αγώνες σήμερα υπηρετούν την προστασίας της Ελληνικής Πολιτιστικής μας κληρονομιάς από κάθε ξενόφερτη αλλοτρίωση και φιλοδοξούν να συμβάλουν στην πολιτιστική, αθλητική και πνευματική ανάπτυξη της περιοχής.
Η πολιτεία μέχρι σήμερα, δεν έχει βοηθήσει στη στήριξη και καθιέρωση των Λύκαιων αγώνων. Αίτημα του συλλόγου που χρόνια παλεύει για την καθιέρωση του θεσμού είναι η οικονομική στήριξη ενός φορέα, που θα φροντίζει για την αναβίωση τους. Παρόλα αυτά δεν το βάζουν κάτω… μετά την λήξη κάθε αναβίωσης των αγώνων ,πέφτουν πάλι με ζήλο σε ένα νέο αγώνα δρόμου, προκειμένου να προετοιμαστούν και να εξασφαλίσουν τους πόρους για την επόμενη διοργάνωση τους. Με παράπονο λένε πως η πολιτεία δεν έχει σταθεί δίπλα σε μια διοργάνωση που προβάλλει παγκόσμια τον πολιτισμό μας, όπως αποδεικνύεται από τον ενδιαφέρον των ξένων Αρχαιολογικών σχολών, που δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο στο Λύκαιο Όρος και των αθλητών που συμμετέχουν στα Λύκαια.
«Η αναβάθμιση των ΛΥΚΑΙΩΝ προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας σε παγκόσμιο επίπεδο!» λένε οι άνθρωποι που χάρη στο μεράκι και την φροντίδα τους ο θεσμός των αγώνων συνεχίζει να αναβιώνει εδώ και 40 χρόνια. Πέρα από αυτό όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση ,πολύ σημαντική σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο . Η καθιέρωση των αγώνων, θα δώσει την δυνατότητα στην ορεινή περιοχή του Λυκαίου όρους, που μαστίζεται από την ερήμωση και την εγκατάλειψη να αναπτυχτεί μέσω του εναλλακτικού τουρισμού και πολλοί νέοι άνθρωποι να βρουν θέσεις απασχόλησης.
Για την ώρα ο πολιτιστικός σύλλογος των Άνω Καρυωτών «ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ» έχει μοναδικό σύμμαχο τον εαυτό του .Έτσι αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού για την διεύρυνση της βάσης των μελών τους , με εγγραφή νέων μελών τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον εξωτερικό. Στόχος είναι να εξελιχθεί σε φορέα που θα διοργανώνει τους αγώνες , με την δημιουργία της ΛΥΚΑΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ και του μουσείου ΛΥΚΑΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. πηγή: www.nocomments.gr