Σχολείο Αυτάρκειας, 26 Μαΐου 2013
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Εθελοντική Ομάδα Παιονίας
- Δημιουργηθηκε στις 01 Ιουνίου 2013
- Επισκέψεις: 941
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Σχολείο Αυτάρκειας, που διοργανώσαμε την Κυριακή 26 Μαΐου, στην πανέμορφη και μαγευτική τοποθεσία “Δύο Ποτάμια” στη Γουμένισσα.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. Μικροί-μεγάλοι συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα και αυτό ήταν το ζητούμενο. Πάνω απ’ όλα πετύχαμε τον σκοπό μας, που ήταν να γνωριστούμε, να μιλήσουμε για ενδιαφέροντα πράγματα, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και τις εμπειρίες μας.
Ο Αντώνης Πελέκης, μίλησε αρχικά για τον λαχανόκηπο της αυτάρκειας. Ο ίδιος στο κτήμα του στο Πολύκαστρο, σε μια έκταση μισού στρέμματος έχει κατορθώσει, να είναι αυτάρκης κατά 90% σε λαχανικά και κρέας(κοτόπουλα-κουνέλια). Θα παρουσιάσουμε σε προσεχές άρθρο τι περιλαμβάνει το κτήμα του και πώς το έχει δημιουργήσει.
Στη συνέχεια ο Ντίνος Χατζηστογιάννης, παρουσίασε μια πρωτότυπη μέθοδο σποράς, η οποία περιλάμβανε την ανάμειξη διάφορων σπόρων φυτών και λαχανικών με αργιλόχωμα και τύρφη και στη συνέχεια τη δημιουργία μικρών σβώλων. Η όλη τη διαδικασία, που παρουσιάστηκε βήμα-βήμα, έγινε με την συμμετοχή του κόσμου. Οι σβόλοι που φτιάχτηκαν ρίχτηκαν στο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας στο Πολύκαστρο και σε προσεχές άρθρο θα σας δείξουμε τι απέγιναν.
Ο Χρήστος Αγγελοστογιάννης κτηνοτρόφος της Γουμένισσας παρασκεύασε τυρί, γνωστό και ως “τυροζούλι”, το οποίο δοκιμάσαμε και γευτήκαμε. Μάθαμε επίσης για τους σύγχρονους τρόπους παρασκευής τυριού από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες και πώς από απλός παραδοσιακός τρόπος παρασκευής του τυριού που έκανε σχεδόν κάθε σπίτι της υπαίθρου τις προηγούμενες δεκαετίες, τώρα έχει φθάσει να είναι στα χέρια χημικών μηχανικών με ότι συνεπάγεται…
Σε νέο μας άρθρο θα σας μεταφέρουμε τη συνταγή του Χρήστου για το τυρί…
Τελευταία δραστηριότητα ήταν η κατασκευή σαπουνιού από τον κ. Μιχάλη Φωτιάδη. Ο Μιχάλης μας έδειξε πως με απλά υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, μπορεί να παρασκευασθεί άσπρο σαπούνι και διάφορες παραλλαγές του.
Στους επισκέπτες προσφέρθηκε νοστιμότατη φασολάδα και σιμιγδαλένιος χαλβάς που ετοίμασε εθελοντικά η πάντα δραστήρια κ. Γεωργία Θεοδώρου με τη βοήθεια του Κώστα Ράικου και της Ρένας Χειμωνίδου από την Γουμένισσα.
Είχαμε υπολογίσει φασολάδα για 200 άτομα και μας έμειναν 50 μερίδες, έτσι οι τελευταίοι τυχεροί πήραν και για το σπίτι…
Στο επόμενο σχολείο αυτάρκειας θα σας δείξουμε και θα μιλήσουμε για τα βότανα του Πάικου, για το μέλι, τις κεραλοιφές και τις χρήσεις τους, κ.α. θέματα, τα οποία ήδη επεξεργαζόμαστε…