Υπερ-παράσιτα και κοκτέιλ χημικών λόγω μεταλλαγμένων
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Εθελοντική Ομάδα Παιονίας
- Δημιουργηθηκε στις 01 Ιουνίου 2013
- Επισκέψεις: 868
Τα εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα έφεραν οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, τα τελευταία 16 χρόνια η φύτευση μεταλλαγμένων καλλιεργειών οδήγησε σε αύξηση και όχι σε μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων, καθώς τα παράσιτα δυνάμωσαν και τα έντομα έγιναν πιο ανθεκτικά στις τοξίνες.
Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου οι γεωργοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν ακόμα πιο επικίνδυνα χημικά και σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Υπολογίζεται ότι από το 1996 που εισήχθησαν οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στα χωράφια, στις ΗΠΑ η χρήση χημικών αυξήθηκε κατά 183 εκατομμύρια κιλά.
Οι περισσότερες μεταλλαγμένες καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα (καλαμπόκι, σόγια, βαμβάκι), τροποποιήθηκαν στο εργαστήριο ώστε να παρουσιάζουν ανοσία σε συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα, όπως το RoundUp της Monsanto.
Υποτίθεται δηλαδή ότι οι καλλιέργειες αυτές θα αναπτύσσονταν κανονικά σε αντίθεση με τα ζιζάνια που θα εξαλείφονταν.
Στην πραγματικότητα όμως πολλά ζιζάνια άρχισαν να δείχνουν ανοσία στο φυτοφάρμακο RoundUp και να καταβροχθίζουν τις καλλιέργειες.
Μάλιστα κάποια παράσιτα έχουν δυναμώσει τόσο πολύ, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα και παράγουν μέχρι και 10.000 σπόρους ταυτόχρονα.
Ως εκ τούτου οι απελπισμένοι αγρότες χρησιμοποιούν πλέον κοκτέιλ διάφορων χημικών προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
«Τα ανθεκτικά ζιζάνια έχουν καταστεί πλέον ένα μείζον πρόβλημα για τους αγρότες που βασίζονται σε μεταλλαγμένες καλλιέργειες και κάθε χρόνο αυξάνουν κατά 25% την ποσότητα των ζιζανιοκτόνων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Charles Benbrook, επικεφαλής της μελέτης.
«Τα πράγματα παίρνουν ακόμα χειρότερη τροπή. Για να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών ζιζανίων οι γεωργοί χρησιμοποιούν παλαιότερα και πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα», προσέθεσε ο καθηγητής.
Πηγή: http://www.econews.gr