Φορο-επιβαρύνσεις μελετά η κυβέρνηση
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ένωση Φοροτεχνών Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2016
- Επισκέψεις: 2956
Φορολογικό πακέτο «φωτιά» σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην προσπάθειά του να καλύψει τις «τρύπες» του προϋπολογισμού και φυσικά τα «κενά» του προγράμματος, τα οποία καθημερινά αυξάνονται λόγω της ύφεσης, απομακρύνοντας την οικονομία από τους στόχους του Μνημονίου ΙΙΙ και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, για να «βγουν» και τα νούμερα, καθώς όπως διεμήνυσε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup ακόμη υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, και για να πειστεί το κουαρτέτο να επιστρέψει στην Αθήνα ώστε να ανοίξει ο δεύτερος κύκλος συζητήσεων με απώτερο στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα η πρώτη αξιολόγηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
1. Τον περιορισμό, ακόμη και την κατάργηση, της έκπτωσης των 2.100 ευρώ που απολαμβάνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
2. Το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου μέσω πλαστικού χρήματος, αλλά με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
3. Τη θέσπιση νέας κλίμακας με περισσότερους συντελεστές για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά στα εισοδήματα, στα πρότυπα της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, ώστε ο κάθε συντελεστής να μην επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος. Για τα υψηλά εισοδήματα εξετάζεται όπως ο νέος συντελεστής ανέλθει στο 10%.
Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επιβάλλονται σήμερα στο σύνολο του εισοδήματος και για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί ως εξής: στο 2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, σε 6% από 2,8% για εισοδήματα από 50.001 έως 500.000 ευρώ και 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν αναδρομικά, όπως παραδέχθηκε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας στο MEGA, επιβεβαίωσε ότι επίκεινται αλλαγές στους συντελεστές.
4. Τη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, με υψηλότερους για όλους όμως συντελεστές.
Κινήσεις οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των βαρών για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, την ώρα που με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΔΕ («Ν» φ. 18.2.2016, σελ.1) πιστοποιείται ότι η υπερφορολόγηση φέρνει και λιγότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Θέση με την οποία μάλιστα συμφωνούν και οι δανειστές, οι οποίοι εμφανίζονται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάθετα αντίθετοι στην αύξηση της φορολογίας, καθώς θα μειωθούν τα διαθέσιμα εισοδήματα, άρα η κατανάλωση και κατ’ επέκταση η ρευστότητα στην αγορά, με αποτέλεσμα και οι εισπράξεις του Δημοσίου να πέσουν ακόμη περισσότερο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη εξαίρεση από την οποία ωφελούνται οι φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα αφορά το σχέδιο για κλιμακωτή επιβολή στα εισοδήματα της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς δημιουργεί απώλειες περίπου 40 εκατ. ευρώ, οι οποίες όμως θα αντισταθμιστούν από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης και της θέσπισης νέου συντελεστή 50% για τα υψηλά εισοδήματα.
Μια από τις νέες προτάσεις που μελετά να βάλει στο τραπέζι με το κουαρτέτο η κυβέρνηση αφορά τη μείωση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος των 2.100 ευρώ που χορηγείται ολόκληρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και αποκλιμακώνεται σταδιακά για μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ.
Οι νέοι συντελεστές για ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται σε 22%, 32%, 42% και 50%.
Η συγκεκριμένη κίνηση ωστόσο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις ακόμη και στα χαμηλά εισοδήματα αφού θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά θα φέρει νέες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από 21.001 έως 42.000 ευρώ, καθώς θα περιορίζεται αναλογικά και η έκπτωση φόρου και γι’ αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων. Από την άλλη πλευρά, για να «κατακτήσουν» οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το αφορολόγητο όριο σχεδιάζεται αλλαγή του καθεστώτος που προέβλεπε την κάλυψη με αποδείξεις ποσοστού 10% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, με βάση το νέο σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, θα θεσπιστεί διαφορετικό ποσοστό δαπανών μέσω καρτών, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο θα «χτίζεται» σύντομα μόνο με πλαστικό χρήμα, που θα καλούνται να καλύψουν οι υπόχρεοι ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία.
Η κλιμάκωσή του, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 15% για τα χαμηλότερα εισοδήματα και θα φθάνει έως και 40% για τα υψηλά εισοδήματα.
Η σχετική διάταξη μάλιστα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τις διευκρινίσεις για τη φορολογική δήλωση του Συμφώνου Συμβίωσης, που είναι μια από τις τρεις αλλαγές του φετινού βασικού εντύπου φορολογίας Ε1, καθώς και τις ρυθμίσεις με βάση τις οποίες:
Θα καθορίζεται ο χρόνος καταβολής του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα προκύψει με το φετινό εκκαθαριστικό, αφού η υποβολή των φετινών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα, λόγος και για τον οποίο εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο για την εξόφληση των εκκαθαριστικών από τους υπόχρεους από 5 έως και 10 δώσεις, με πιθανότερο σενάριο τις 8 δόσεις.
Θα ισχύσει και για τα περσινά εισοδήματα, όπως για αυτά του 2014, η ρύθμιση αποφυγής των τεκμηρίων για ανέργους και φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (π.χ. τόκους καταθέσεων κ.λπ.). Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Μέτρο από το οποίο θα εξαιρούνται οι επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές θα έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, αφού το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί όπως αμέσως μετά την καταβολή και της τελευταίας δόσης τουΕΝΦΙΑ 2015, στις 29 Φεβρουαρίου, είναι έτοιμο το Taxis για να ανοίξει τις «πύλες» του για να υποδεχτεί τις φετινές δηλώσεις.
Tι θα ισχύσει για τους αγρότες και τους μισθωτούς
Οσον αφορά τους αγρότες, θα εξακολουθήσει να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, η δε αύξηση του συντελεστή προτείνεται να γίνει σταδιακά, σε βάθος πολλών ετών, ενώ για τους μισθωτούς η «ζημία» θα αφορά μόνο όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, καθώς θεσπίζεται νέος ανώτατος συντελεστής 50%.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι η νέα κλίμακα φορολόγησης για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από φέτος και εφεξής οι μισθωτοί και συνταξιούχοι διαμορφώνεται ως εξής:
22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ,
32% από 25.001 έως 42.000 ευρώ,
42% από 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και
50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
«Χαμένοι» όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάντως καταλήξει στη διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Ν» (φ. 3.2.2016, σελ. 1), αλλά με υψηλότερους συντελεστές για όλους, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των δημοσίων εσόδων και το πολυπόθητο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, αφού καταργούνται οι συντελεστές που ισχύουν 26% για εισοδήματα από το πρώτο ευρώ έως και 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα εισοδήματα.
Η νέα κλίμακα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 5.2.2016, σελ. 1), θα είναι ανάλογη αυτής των μισθωτών και συνταξιούχων, με τη διαφορά ότι ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, καθώς δεν θα υπάρχει η μείωση των 2.100 ευρώ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι νέοι συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνονται σε 22%, 32%, 42% και φυσικά θα ισχύσει και γι’ αυτούς ο υψηλός συντελεστής 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο φορολογικό καθεστώς «χάνουν» όσοι παρουσιάζουν στην εφορία εισοδήματα υψηλότερα των 42.000 ευρώ, αφού οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 0,18% και φτάνουν, για εισοδήματα 100.000 ευρώ, στο 30,51%.
naftemporiki.gr