Πώς και πότε θα δηλωθούν τα μετρητά στο περιουσιολόγιο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ένωση Φοροτεχνών Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016
- Επισκέψεις: 2996
Πολύ κοντά στο να λύσει το γόρδιο δεσμό με το πώς θα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι στο σπίτι τους βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, καθοριστικό ρόλο στο να δηλωθούν και να αξιοποιηθούν στο μέλλον μεγάλα ποσά μετρητών για αγορές περιουσιακών στοιχείων ή κάλυψη τεκμηρίων, θα παίζει το αν θα κατατεθούν σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
"Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα να δηλωθούν μεγάλα ποσά μετρητών χωρίς όρους και κριτήρια διότι τότε θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια της φορολογικής νομοθεσίας που αφορά στο πόθεν έσχες", λέει στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. "Υπάρχει ο κίνδυνος να δηλωθούν σημαντικά ποσά τα οποία, όμως, στην πραγματικότητα δεν διαθέτουν και έτσι αυτοί που θα τα δηλώσουν να έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να δικαιολογήσουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, όπως ακινήτων".
Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας επεξεργάζεται διάφορες λύσεις αναφορικά με τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι κάτω από το στρώμα, τα οποία είναι μάλιστα πολλά. Υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι διατηρούν σε μετρητά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία απέσυραν τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες λόγω της ανησυχίας για την πορεία της χώρας και τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη. Δεδομένο θεωρείται ότι βασικός παράγοντας στην όποια λύση δοθεί για τα μετρητά, θα είναι το τραπεζικό σύστημα διότι, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, "μόνο εκεί μπορεί να αποδειχθεί ουσιαστικά η ύπαρξη αυτών των ποσών".
Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι:
- δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωση στο περιουσιολόγιο ποσών μετρητών έως ένα όριο, όπως για παράδειγμα 40.000 ή 50.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχουν ποσά έως αυτό το όριο θα έχουν το δικαίωμα να τα διακρατήσουν σε φυσική μορφή εκτός τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, εφόσον αυτά τα ποσά δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις και στο μέλλον τα επικαλεστούν προκειμένου να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή πόθεν έσχες, τότε θα πρέπει να τα εμφανίσουν στο τραπεζικό σύστημα, δηλαδή να τα καταθέσουν σε τράπεζα. Η υποχρέωση κατάθεσης, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, θα ισχύει μόνο εφόσον ο φορολογούμενος τα επικαλεστεί ως αποταμίευση για αγορές.
- ποσά τα οποία ξεπερνούν το όριο των 40.000 ή 50.000 ευρώ και ο φορολογούμενος τα διαθέτει σε μετρητά, θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο. Ωστόσο, για αυτά τα μεγάλα ποσά υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Μαζί με τις διατάξεις για το περιουσιολόγιο πρόκειται να έρθει στη Βουλή και η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη των μαύρων κεφαλαίων, είτε είναι σε μετρητά είτε βρίσκονται κατατεθειμένα σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Για να μην αντιμετωπίσει ο φορολογούμενος προβλήματα πόθεν έσχες δηλώνοντας ποσά τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί, θα έχει τη δυνατότητα, πριν το περιουσιολόγιο, να τα αποκαλύψει οικειοθελώς στην εφορία και να πληρώσει το φόρο που αναλογούσε στο έτος κατά το οποίο τα απέκτησε. Μάλιστα, εφόσον τα χρήματα επενδυθούν στην Ελλάδα θα δοθεί μεγάλη έκπτωση από το φόρο (π.χ. 60% για αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου). Εφόσον είναι νόμιμα ή νομιμοποιηθούν με τη ρύθμιση θα μπορούν στη συνέχεια να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο. Θα πρέπει επίσης, όμως, για να δηλωθούν να αποδειχθεί ότι υπάρχουν μέσω κατάθεσής τους σε τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Στην πράξη, αυτό που επιχειρείται είναι να τεθούν "εκτός νόμου" μετρητά τα οποία προέρχονται από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες, αλλά και να δοθεί μαστίγιο και καρότο σε όσους έχουν πολύ σημαντικά ποσά σε μετρητά προκειμένου να τα εντάξουν στο τραπεζικό σύστημα που διψάει για ρευστότητα.
Το περιουσιολόγιο
Το σχέδιο για το περιουσιολόγιο προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα κληθούν (π.χ. τον Σεπτέμβριο), να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή τα περιουσιακά στοιχεία που δεν γνωρίζει ήδη η εφορία.
Έτσι, για παράδειγμα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν ακίνητα και καταθέσεις στο εξωτερικό, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά. Το περιουσιολόγιο, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον έλεγχο του πόθεν έσχες στο μέλλον αν και υπάρχουν φόβοι στην αγορά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την επιβολή κάποιου φόρου περιουσίας αν υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό.
capital.gr