Πρόστιμο και στους καταναλωτές για μη λήψη απόδειξης
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ένωση Φοροτεχνών Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις 02 Σεπτεμβρίου 2015
- Επισκέψεις: 2788
Τρόπους για να μειώσουν το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται για μη έκδοση απόδειξης αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Και μέσα σε αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και η επαναφορά της συνυπευθυνότητας των καταναλωτών για τη μη λήψη απόδειξης.
Με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς σε κάθε παράβαση μη έκδοσης απόδειξης που διαπιστώνουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ εφόσον η επιχείρηση που υπέπεσε στην παράβαση τηρεί απλογραφικά βιβλία (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία (μεγαλύτερες επιχειρήσεις).
Τα πρόστιμα αυτά θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών υψηλά καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να τα πληρώσουν στο δεκαπλάσιο αν διαπιστωθεί για παράδειγμα ότι δεν είχαν εκδώσει αποδείξεις σε πολλαπλούς πελάτες. Αν και "ηθικά" είναι σωστό τα πρόστιμα να είναι υψηλά και να πέφτουν σαν βροχή στους παραβάτες στην πράξη, όσο μεγαλώνει το πρόστιμο τόσο μειώνεται η πιθανότητα να πληρωθεί από τον παραβάτη. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται εκατομμύρια απλήρωτων προστίμων στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο.
Η πρόταση που έχει πέσει σε ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που εξετάζει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ο οποίοι περιλαμβάνει και το ποινολόγιο της εφορίας προβλέπει τη μείωση των προστίμων, αλλά με μεταφορά μέρους του στον καταναλωτή που δεν ζητάει απόδειξη.
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στην περίπτωση που διαπιστώνεται η παράβαση μη έκδοσης απόδειξης από ένα κατάστημα ή ένα εστιατόριο, τότε θα επιβάλλεται στον επιχειρηματία πρόστιμο 150 ευρώ και στον καταναλωτή 100 ευρώ. Έτσι, ενώ στην ουσία το πρόστιμο δεν θα μειωθεί στο σύνολό του, θα γίνει πιο "εύπεπτο" για την επιχείρηση ενώ θα ασκηθεί και πίεση προς τους καταναλωτές προκειμένου να ζητούν αποδείξεις.
Αντίθετη σε οποιαδήποτε μείωση των προστίμων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα και η πρόταση για σπάσιμο του προστίμου στα δυο με μοίρασμά του μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή στοχεύει ακριβώς στο να κάμψει αυτές τις αντιρρήσεις.
capital.gr