Αγρότες: Ποια είναι τα παραστατικά που καταχωρούνται στα βιβλία και υπολογίζονται στα έξοδά τους
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ένωση Φοροτεχνών Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2014
- Επισκέψεις: 1495
Πλησιάζοντας στο τέλος του έτους και κάνοντας έναν απολογισμό, διαπιστώνουμε ότι το τοπίο παραμένει θολό και όλοι οι εμπλεκόμενοι προβληματισμένοι.
Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι οι γεωργικές καλλιέργειες είναι σαν μία οποιαδήποτε επιχείρηση και έτσι αντιμετωπίζεται πλέον από όλους, είτε έχουν βιβλία είτε όχι. Όπως όλες οι επιχειρήσεις, για κάθε τι που αγοράζουν και ξοδεύουν χρήματα, πρέπει να παίρνουν και το ανάλογο παραστατικό (τιμολόγιο ή απόδειξη κατά περίπτωση).
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δούμε βήμα – βήμα, ποια είναι τα έξοδα που καταχωρούνται στα βιβλία των αγροτών, αλλά υπολογίζονται και στους μη έχοντες βιβλία, κάνοντας κατηγοριοποίηση των εξόδων στα πιο συνηθισμένα από αυτά.
Καύσιμα: καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ξοδεύονται συνεχώς καύσιμα, (όργωμα, σβάρνισμα, σπορά, λίπανση, πότισμα κλπ.). Για αυτές όλες τις εργασίες, το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται είναι έξοδο και εκπίπτει 100%.
Φ.Ι.Χ. γνωστό στην καθημερινότητα ως αγροτικό: ανεξάρτητα αν καίει βενζίνη ή πετρέλαιο, εφόσον η άδεια κυκλοφορίας του, είναι Φ.Ι.Χ. {Φορτηγό ιδιωτικής Χρήσης}, τότε καταχωρούνται 100% και οι βενζίνες.
Ασφάλειες μηχανημάτων: Όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των μηχανημάτων είναι έξοδα και εκπίπτουν 100%. Προϋπόθεση είναι στο Μητρώο παγίων της κάθε γεωργικής επιχείρησης, να έχουν καταχωρηθεί όλα τα μηχανήματα και βέβαια η άδεια να είναι στον ίδιο αγρότη και όχι σε κάποιον άλλον συγγενή ή τρίτο πρόσωπο.
Αρδευτικά: Στις περιπτώσεις που ποτίζουν από ένα αρδευτικό περισσότεροι του ενός, βγάζουμε φωτοτυπία το λογαριασμό της ΔΕΗ, και καταχωρούμε το ποσό που πλήρωσε ο καθένας.
Ενοίκια χωραφιών: η πληρωμή τους μπορεί να γίνει και εκτός τραπεζικής κατάθεσης, (στη «ρόδα»). Σε κάθε περίπτωση, η απόδειξη πληρωμής είναι αυτή που καθορίζει τη δαπάνη. Έτσι στις περιπτώσεις που τα χρήματα δίνονται στο χέρι, όσοι πληρώνουν καλό είναι να φτιάξουν ένα μπλοκ απόδειξη πληρωμής, και κάθε φορά που πληρώνουν χρήματα σε όσους δεν έχουν βιβλία, να εκδίδουν απόδειξη στην οποία να γράφουν το ποσό που πλήρωσαν και για ποιο λόγο.
EΛΓΑ: Από το site: www.elga.gr, επιλέγουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και με τους κωδικούς του taxisnet, μπαίνουμε στις αιτήσεις και μπορούμε να εκτυπώσουμε α) την καρτέλα με τη συνολική επιβάρυνση και β) την καρτέλα των πληρωμών, η οποία είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί ως έξοδο. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη οι πληρωμές, το πιο πιθανό είναι να γίνει, αφού ολοκληρωθεί η πληρωμή του υπόλοιπου 50% με την καταβολή του υπόλοιπου τσεκ.
Ο.Γ.Α.: Καταχωρούμε μόνο τις πληρωμές που έχουν γίνει εντός του έτους. Όχι το σύνολο των πληρωμών (στην περίπτωση που κάποιος έχει ρύθμιση), ούτε το ποσό του κάθε 6μήνου που έρχεται με τα ειδοποιητήρια.
Τιμολόγια εκκοκκιστηρίων: Τα εκκοκκιστήρια επέλεξαν να εκδίδουν αυτά για λογαριασμό των αγροτών με βιβλία, τιμολόγια πώλησης, (άλλωστε αυτό προβλέπεται από το Νόμο). Όλοι όσοι έχουν παραδώσει βαμβάκια, καλό είναι να αναζητήσουν τα τιμολόγια αυτά, γιατί αυτά είναι τα παραστατικά πώλησης του εμπορεύματός τους. Έχει ιδιαίτερη σημασία να προσέξουν πολλοί, το γεγονός ότι τα τιμολόγια επειδή εκδίδονται σε λευκό χαρτί, είναι ίδια με το δελτίο αποστολής, αλλά και με την απόδειξη είσπραξης. Ενώ πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ως τιμολόγιο, την καρτέλα που τους δίνεται και στην οποία φαίνεται η ποσότητα που παρελήφθη, αλλά και το όνομα του μεσίτη μέσω του οποίου διενεργήθηκε η πώληση.
ΤΟΕΒ: Παραστατικό δαπάνης είναι η απόδειξη με την οποία πλήρωσαν τις οφειλές τους. Σε περίπτωση που πληρώθηκαν οφειλές μαζεμένες και για προηγούμενες χρονιές, στα έξοδα καταχωρούνται μόνο τα ποσά που αφορούν το 2014.
Επιδοτήσεις: Από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), επιλέγουμε τις πληρωμές και πληκτρολογώντας ΑΦΜ και 4 τελευταία ψηφία της ταυτότητας, εμφανίζονται οι πληρωμές που έγιναν εντός τους έτους. Για τις πληρωμές αυτές και με την ημερομηνία που φαίνεται ότι έγιναν, εκδίδουμε τιμολόγια προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόσα τιμολόγια, όσα και οι πληρωμές που έχουν γίνει. Αν δεν αλλάξει κάτι στο άμεσο διάστημα, τα ποσά αυτά θα θεωρηθούν εισόδημα και θα προστεθούν στις πωλήσεις των προϊόντων των παραγωγών.
Εργόσημα: Έξοδο για τους παραγωγούς είναι η απόδειξη πληρωμής από την τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι οι αλλοδαποί εργάτες γης είτε έχουν φύγει είτε δεν έχουν χαρτιά. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι οι αγρότες να έχουν πληρώσει πολλά χρήματα από τις αρχές του καλοκαιριού, πιεσμένοι και από την ανάγκη άμεσης ύπαρξης εργατικών χεριών για τη συλλογή, και να μην έχουν 30 μέρες πριν από το τέλος του έτους, κανένα δικαιολογητικό για τα έξοδα αυτά. Μία συμβουλή: μην κάνετε το λάθος να βάλετε μεγάλα ποσά σε ένα άτομο, μόνον και μόνο για να δικαιολογήσετε έξοδα.
Εργόσημα μπορούν να μπουν και στα μέλη της οικογένειας του παραγωγού. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, για τον αγρότη τα εργόσημα της οικογένειάς του είναι έξοδα, για τα μέλη από την άλλη είναι μισθοί και θα φορολογηθούν με τις διατάξεις φορολόγησης των μισθωτών.
Αγρότες που δεν τηρούν βιβλία: ισχύουν και για αυτούς όλα τα παραπάνω. Η βασική διαφορά με τους έχοντες βιβλία, είναι οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, τη βεβαίωση επιδοτήσεων και με βάση αυτή υπολογίζουμε ως έσοδο τις επιδοτήσεις.
Παρατηρήσεις:
· Ο καιρό τελειώνει και καλό είναι να συγκεντρωθούν από όλους τα τιμολόγια και οι αποδείξεις, ώστε σε συνεννόηση με το Φοροτεχνικό του ο καθένας να προγραμματίσει την ενημέρωσή του.
· Φέτος θα είναι η πρώτη φορά που η φορολογία από αγροτικά εισοδήματα θα γίνει με τον τρόπο που γίνεται χρόνια τώρα για τις επιχειρήσεις: έσοδα μείον έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι (όπως και οι επιχειρήσεις), όποιος «φέρει» τα έσοδα μείον έξοδα στο μηδέν, θα φορολογηθεί με τα τεκμήρια ή αλλιώς τις λεγόμενες αντικειμενικές δαπάνες.
· Ο νέος Νόμος 4305 που ψηφίστηκε στις 31.10.14, οριστικοποιεί τη φορολογία των τεκμηρίων των αγροτών με 13%. Στην περίπτωση αυτή όμως, δεν μεταφέρεται η ζημιά στην επόμενη χρονιά. Έχουμε λοιπόν θέμα με τις περιπτώσεις όπου η παραγωγή θα πουληθεί το επόμενο έτος και σε συνδυασμό με πιθανή πώληση της παραγωγής του 2015 εντός του έτους, μιλάμε για διπλασιασμό πωλήσεων χωρίς τα έξοδα του 2014.
· Καλό επομένως είναι, ο καθένας να επικοινωνήσει με το Φοροτεχνικό του και να κανονίσουν το χρόνο και τον τρόπο καταχώρησης των παραστατικών τους, καθώς και τον προϋπολογισμό των πιθανών κερδών και της φορολογίας.
· Για πολλοστή φορά θα αναφέρω ότι θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως, ο τρόπος σύνταξης της φετινής τους φορολογικής τους δήλωσης θα είναι τελείως διαφορετικός απ’ ότι μέχρι τώρα. Απαιτείται χρόνος, πολύς χρόνος. Γι αυτό η λύση είναι μία: οργάνωση και προγραμματισμός. Προπάντων όμως, να μην θεωρεί κανείς δεδομένο ότι θα πάει στο Λογιστή του και εκείνος θα τον περιμένει και θα ασχοληθεί αμέσως μαζί του.
· ΠΡΟΣΟΧΗ: Έχουν αρχίσει και προσκομίζουν στους Λογιστές τους οι αγρότες, τα τιμολόγια από τα εκκοκκιστήρια. Τα τιμολόγια αυτά, τα περισσότερα από οποία έχουν πάνω σφραγίδα η οποία γράφει «ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΦΠΑ..», οι αγρότες τα έχουν στα χέρια τους χωρίς τη συνοδεία του πρωτότυπου απαλλακτικού ΦΠΑ. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι χωρίς τη συνοδεία του πρωτότυπου απαλλακτικού ΦΠΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην μη παραλαβή του παραστατικού αυτοτιμολόγησης και να εκδώσουμε τιμολόγιο πώλησης με ΦΠΑ.
Να επισημάνουμε εδώ την τεράστια η ευθύνη της Διοίκησης, από την οποία ακόμη περιμένουμε να διευκρινίσει ένα σωρό πράγματα, πιθανότατα γιατί ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν και με ποιον τρόπο. Χειρότερο και από αυτό, είναι το γεγονός ότι όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι (όχι όλοι) από τους οποίους ασχολούνται με τα γεωργικά προϊόντα εντός των Υπουργείων, η μόνη τους επαφή με αυτά είναι όταν τα απλώνουν στο τραπέζι για να τα φάνε.
Ας ελπίσουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα, θα κατανοήσουν πως αν δεν εκδίδονται έγκαιρα οι διευκρινιστικές διατάξεις, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, όχι μόνο στους αγρότες αλλά σε όλες τις κατηγορίες των επαγγελματιών. Διευκρινίζω εδώ ότι όταν αναφέρομαι σε ευθύνες τις Διοίκησης, εννοώ το Υπουργείο Οικονομικών και όχι την ΓΓΔΕ ή την ΓΓΠΣ, γιατί από εκεί υλοποιούνται οι αποφάσεις του Υπουργείου.
Γι’ αυτό καλό είναι, όταν εμφανίζονται στα κανάλια (στα οποία όλοι τρελαίνονται κυριολεκτικά να «βγαίνουν», άσχετα αν έχουν ή όχι κάτι να πουν), εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών να μην έχουν στόμφο στις δηλώσεις τους ότι όλα βαίνουν καλώς, ούτε να καμαρώνουν για πλεονάσματα και ένα σωρό άλλες αερολογίες που κατά καιρούς εκτοξεύουν. Καλό θα ήταν πριν ανοίξουν το στόμα τους, να έχουν πρώτα (ανά κατηγορία προβλήματος, ή ανά θέμα), μία επαφή με τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, γιατί εμείς είμαστε που καλούμαστε κάθε φορά να υλοποιήσουμε ότι κουλό έχει αποφασίσει κάποιος υφιστάμενος επειδή έτσι νόμισε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και έχει υπογράψει ο εκάστοτε Υπουργός. Και αυτά τα ρημάδια τα προβλήματα δεν λύνονται από τα γραφεία.
Κλείνοντας να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν όλες οι απορίες και οι προβληματισμοί που καθημερινά δημιουργούνται. Γι’ αυτό, απαιτείται συνεχή ενημέρωση από όλους.
Καρδίτσα 01.12.14
Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός
Πρόεδρος Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών
Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων
Νομού Καρδίτσας