Πώς για ένα λάθος 4 ευρώ πληρώνεις πρόστιμο 1.000 ευρώ στην εφορία
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ένωση Φοροτεχνών Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2014
- Επισκέψεις: 793
Εκστρατεία κατά της εφαρμογής των νέων εξωφρενικών προστίμων της εφορίας αναλαμβάνουν από κοινού οι φορείς των επαγγελματιών και αυταπασχολουμένων. Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), οι εκπρόσωποι εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, νομικών, κτηματομεσιτών, βενζινοπωλών, αγροτών και άλλων, σχεδιάζουν να προβούν σε παραστάσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας και σε προσφυγές στη δικαιοσύνη, για να ανατρέψουν τα νέα μέτρα. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι φορείς της αγοράς που εκπροσωπήθηκαν στη διαβούλευση (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΒΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Επιμελητήρια κλπ).
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κ.Αβραάμ Πανίδης, τα πρόστιμα δεν τιμωρούν την φοροδιαφυγή αλλά ακόμα και το πιο απλό λάθος. «Τι πρόστιμο θα έπρεπε να πληρώσει το υπουργείο Οικονομικών για όλες τις λάθος αποφάσεις και τους φορολογικές νόμους που εξέδωσε μεν, αλλά άλλαξε ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια» αναρωτήθηκε…
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΦΕΕ κ.Βασίλης Καμπάνης μάλιστα αποκάλυψε ότι, από συνομιλίες που είχαν με το υπουργείο Οικονομικών, όταν η Τρόικα ρωτήθηκε αν μπορεί να αλλάξει ο νόμος 4174/2013 με τα νέα πρόστιμα, η απάντηση που έδωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν «ο νομοθέτης που έγραψε το νόμο πέθανε και πλέον δεν αλλάζει»! Όπως υποστήριξε, το συγκεκριμένο νομοθέτημα μεταφέρθηκε με «copy-paste» στην ελληνική νομοθεσία χωρίς τροποποιήσεις όπως παραδόθηκε από την Τρόικα.
Το θέμα θα απασχολήσει αύριο και τα Επιμελητήρια. «Είναι πολιτικό το ζήτημα, το μέτρο δεν θα περπατήσει, έχει στόχο να κλείσουν οι μικρομεσαίες» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Και χωρίς τα πρόστιμα η αγορά ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά το 40% του ιδιωτικού τομέα αντέχει ακόμα να πληρώνει φόρους για όλους τους υπόλοιπους και για αυτό θέλουν να βάλουν πρόστιμα ώστε να κλείσουν όλοι» τόνισε.
«Με τον τρόπο αυτό, το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι τα 63 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάσουν στα 70 δισ.» ανέφερε ο λογιστής Αντώνης Μουζάκης. «Οι πελάτες μας θα ζητήσουν ευθύνες και θα μας κλείσουν» τόνισε.
Πάνω από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο
Με τα ως νέα δεδομένα που ισχύουν από 1.1.2014 ένα λογιστικό λάθος 4 ευρώ μπορεί να φτάσει σε 12 μήνες στα 43.055,68 ευρώ. Αν εφαρμόζονταν οι ποινές αυτές το 2012, τα πρόστιμα θα ξεκινούσαν από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο (όσα ψάχνει το δημόσιο για να καλύψει την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους) για περίπου 400.000 τροποποιητικές (χρεωστικές) δηλώσεις ΦΠΑ που υπεβλήθησαν κατά το 2012. Το ποσό αυτό θα προέκυπτε αν στο «ολίσθημα» αυτό έπεφταν 400.000 φορολογούμενοι από μία μόνον φορά ο καθένας, αλλά τα 1.000 ευρώ πρόστιμο θα γίνονταν 2.000 αν ήταν μια φορά υπότροποι ή 4.000 ευρώ αν ήταν δεύτερη φορά υπότροποι –και θα διπλασιάζονταν αν ήταν Ανώνυμες Εταιρίες.
Πώς χρέος 56 ευρώ γίνεται 43.055 ευρώ σε 12 μήνες
Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε κοινή διαβούλευση της ΠΟΦΕΕ με εκπροσώπους της αγοράς, προκύπτει ότι τα διοικητικά πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρα 52-59 του ν.4174/2013) είναι τουλάχιστον εξοντωτικά. Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κ.Αβραάμ Πανίδης ανέφερε ότι αν από λάθος υπολογισμό του μηχανογραφικού προγράμματος μισθοδοσίας παρακρατηθούν 4 ευρώ λιγότερος φόρος μισθωτών υπηρεσιών από το νόμιμο από τον μισθό ενός μόνον εργαζόμενου, μόλις το εντοπίσει και κάνει διορθωτική δήλωση θα πληρώσει (για τον Ιανουάριο του 2014):
- πρόστιμο μη υποβολής (άρθρο 54 ΚΦΔ): 1.000 ευρώ
- Τόκους: 0,30 ευρώ
- πρόστιμο εκπροθέσμου πληρωμής (άρθρο 57 ΚΦΔ): 4 Χ10%= 0,40 ευρώ
- πρόστιμο το ισόποσο για παρακρατηθέντες φόρους (άρθρο 59 ΚΦΔ): 4 ευρώ
- συνολικό πρόστιμο : 1.004,70 ευρώ.
Αν το λάθος δεν βρεθεί αμέσως και συμβεί και τον Φεβρουάριο, το πρόστιμο μη υποβολής γίνεται 2.000 και το συνολικό πρόστιμο 3.004,70 ευρώ (για 2 μήνες). Αν επαναληφθεί και τους μήνες Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο, τότε (για 10 μήνες) θα φτάσει το πρόστιμο στα 43.055,80 ευρώ, για μη απόδοση μόλις 56 ευρώ στο δημόσιο. Αν πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρία, το πρόστιμο φτάνει στα 107.555,80 ευρώ για την ίδια παράβαση.
Εκπρόσωποι δικηγόρων και λογιστών υποστηρίζουν ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τους, θα καταφύγουν στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια επειδή για το ίδιο παράπτωμα επιβάλλονται δύο και τρεις ποινές. Επιπλέον το πρόστιμο είναι «ακατέβατο» και ουσιαστικά καταργείται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αφού μόνο μια επιτροπή από υπηρεσιακούς μπορεί να ελέγξει τους ελεγκτές που βάζουν τα πρόστιμα.
Πηγή: www.newmoney.gr