Βιβλία εσόδων εξόδων για τους αγρότες απο το 2014
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Ένωση Φοροτεχνών Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2013
- Επισκέψεις: 927
Με λογιστικό τρόπο θα προσδιορίζεται από το 2014 το φορολογητέο εισόδημα για περισσότερους από 1.000.000 αγρότες, που πλέον υποχρεώνονται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων κατά τα πρότυπα των επιτηδευματιών. Ο φόρος θα καταλογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης καθώς και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Βιβλία εσόδων-εξόδων θα υποχρεωθούν να τηρούν πάνω από 1.000.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα.
Με το νέο καθεστώς οι γεωργοί θεωρείται ότι αποκτούν κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεπώς εξομοιώνονται με τους επιτηδευματίες και πλέον το φορολογητέο εισόδημά τους θα προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο με βάση τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης και τις κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του γεωργικού εισοδήματος με βάση τις ελάχιστες αντικειμενικές τιμές ανά είδος προϊόντος και ζώου που προσδιόριζε κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν περιορισμένες εξαιρέσεις από την τήρηση βιβλίων και το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος των αγροτών, οι οποίες θα αποφασισθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορούν μόνο όσους αποκτούν χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 1.500-3.000 ευρώ τον χρόνο.
Το καθαρό γεωργικό εισόδημα του 2014 που θα δηλωθεί το 2015 θα φορολογηθεί ολόκληρο με συντελεστή 13% καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος οι αγρότες θα πρέπει να προκαταβάλλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος όπως ισχύει για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις.
Επισημαίνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα οι αγρότες θα φορολογηθούν με το καθεστώς που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Σε λογιστές
Με τις νέες ρυθμίσεις πέραν του ότι οι περισσότεροι αγρότες θα αναγκασθούν να καταφύγουν σε λογιστές για την ορθή τήρηση των στοιχείων στα φορολογικά τους βιβλία, θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ή σημαντικά αυξημένους φόρους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που λόγω των πολύ χαμηλών τεκμαρτών εσόδων που υπολόγιζε η εφορία η πλειοψηφία ήταν αφορολόγητοι καθώς δήλωναν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ή των 5.000 ευρώ ανάλογα με τη χρονιά.
Για παράδειγμα αγρότης που δήλωσε φέτος ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ δεν πλήρωσε καθόλου φόρο, ενώ με το νέο σύστημα ο φόρος θα είναι 624 ευρώ και για εισόδημα 10.000 ευρώ ο φόρος θα διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ από 500 ευρώ που είναι σήμερα.
Βέβαια οι αγρότες για να περιορίσουν τη φορολογική επιβάρυνση θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν τις δαπάνες που κατέβαλαν για την παραγωγή του προϊόντος όπως τα έξοδα για φυτοφάρμακα, εργατικά, μεταφορικά μέσα, αγορές πάγιου εξοπλισμού, αποσβέσεις κ.ά.
Αν και δεν έχουν προσδιορισθεί οι κατηγορίες και το ύψος των δαπανών που θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών, ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες παραπέμπουν στις διατάξεις του Κώδικα για τις δαπάνες που αναγνωρίζει η εφορία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι με το νέο σύστημα φορολογίας θα έρθουν στην επιφάνεια «μαύρα» αγροτικά εισοδήματα που τα προηγούμενα χρόνια «έτρεφαν» τα παράθυρα και οι στρεβλώσεις του νόμου.
Επίσης οι αγρότες δεν θα εκδίδουν πλέον τιμολόγια με πλασματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν και έτσι θα χτυπηθεί το κύκλωμα των μεσαζόντων που κρατούν υψηλές τις τιμές και αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει και μείωση της τιμής «από το χωράφι στο ράφι».
Οι ίδιοι παράγοντες παραπέμπουν στα στοιχεία από την επεξεργασία των περσινών φορολογικών δηλώσεων που δείχνουν ότι σε σύνολο 5.700.000 φορολογούμενων μόνο 383.900 αγρότες εμφάνισαν φορολογητέα εισοδήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. και πλήρωσαν φόρους 197,66 εκατ. ευρώ. Το μέσο αγροτικό εισόδημα διαμορφώθηκε στα 11.231 ευρώ και ο κατά κεφαλήν φόρος που πλήρωσαν οι αγρότες ανήλθε σε 515 ευρώ.
Αφορολόγητοι
Επισημαίνεται ότι περίπου 750.000 που δήλωσαν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες ήταν αφορολόγητοι καθώς τα εισοδήματά τους ήταν χαμηλότερα από 5.000 ευρώ και κυμάνθηκαν στα 1.600 ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μέσο εισόδημα 32.311 ευρώ και πλήρωσαν 4.377 ευρώ.
Εμποροι-βιομήχανοι-βιοτέχνες 21.015 ευρώ και φόρο 2.454 ευρώ, μισθωτοί 19.395 ευρώ και φόρο 1.307 ευρώ και συνταξιούχοι 16.227 ευρώ και καταβολή μέσου φόρου ύψους 856 ευρώ.
Οπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη το επίσημο φορολογικό προφίλ των αγροτών έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις πολυτελείς κατοικίες, τις πισίνες και τα εξοχικά που κατά καιρούς έχουν εντοπισθεί από τις ελεγκτικές αρχές ότι κατέχουν αγρότες οι οποίοι στην εφορία εμφανίζονται ως «φτωχοί».
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Απόκρυψη εσόδων
Βασική πηγή τροφοδοσίας της φοροδιαφυγής θεωρείται το γεγονός οι αγρότες δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και στοιχεία και το φορολογητέο εισόδημά τους προσδιορίζεται τεκμαρτά με αντικειμενικές τιμές για τα προϊόντα τους που είναι αισθητά χαμηλότερες από τις πραγματικές.
Με αυτό τον τρόπο ακυρώνεται η αξία των παραστατικών για τις ελεγκτικές αρχές.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
Γκρίζες ζώνες και αντιδράσεις για το μέτρο
Ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2012 προβλέπει ότι και αυτοί που αποκτούν αγροτικό εισόδημα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.
Παράλληλα με βάση τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013 και θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου οι αγροτικές εργασίες ορίστηκαν ως επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που κάθε χρόνο και για κάθε νομό καθόριζε συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωθέντος εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου.
Ερμηνεύοντας τις παραπάνω διατάξεις φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει όλοι πλέον οι γεωργοί (αγρότες-κτηνοτρόφοι κ.ά.) να τηρούν από την 1η Ιανουαρίου βιβλία εσόδων-εξόδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος (πρόσληψη φοροτεχνικού, υποβολή ειδικών δηλώσεων κ.ά.).
Υπάρχουν όμως και άλλοι που διαβλέπουν «διορθώσεις» στον νόμο για εξαιρέσεις αγροτών απο το νέο καθεστώς. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει τα πράγματα και θα εξειδικεύει τον νόμο αλλά σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρξουν μαζικές και γενικευμένες απαλλαγές και ότι οι περισσότεροι αγρότες θα ενταχθούν στο νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος.
Οι ρυθμίσεις και οι ασάφειες που περιέχουν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και σύγχυση στον αγροτικό κόσμο με τους εκπροσώπους των αγροτών να θεωρούν το νέο σύστημα φορολόγησης ισοπεδωτικό, άδικο, γραφειοκρατικό και κοστοβόρο κυρίως για αγρότες με μικρές καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Αναφέρουν για παράδειγμα αγρότη με 15 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας που έχει εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο και αν από αυτό αφαιρεθούν τα εργατικά, τα έξοδα για ΔΕΗ, πετρέλαια, λιπάσματα και φυτοφάμακα τα οποία υπολογίζονται σε 3.000 ευρώ έχει καθαρό κέρδος 2.000 ευρώ.
Προτάσεις
Για να τηρεί βιβλία θα πρέπει τώρα να πληρώσει γύρω στα 500 ευρώ στον λογιστή οπότε του μένουν στη τσέπη 1.500 ευρώ. Μία από τις προτάσεις που διατυπώνονται είναι για τους μικρούς καλλιεργητές να εκπίπτει βάσει τιμολογίων το 50% των εσόδων για δαπάνες και το υπόλοιπο να φορολογείται κανονικά χωρίς όμως να υπάρχει η υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.
Πάντως θολό παραμένει και ένα άλλο θέμα που αφορά τον τρόπο φορολόγησης και τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά δηλώνουν και εισοδήματα από γεωργική εκμετάλλευση. Το ερώτημα είναι αν και αυτοί θα πρέπει να τηρούν βιβλία ανεξάρτητα από το ύψος και το μερίδιο του αγροτικού εισοδήματος, αν για το τμήμα αυτό θα φορολογούνται με συντελστή 13% από το πρώτο ευρώ και αν η Εφορία θα τους αναγνωρίζει δαπάνες.
ETHNOS.GR