O ρόλος του φαρμακοποιού στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Άρθρα
- Δημιουργηθηκε στις 22 Απριλίου 2015
- Επισκέψεις: 5458
Γράφει ο Χρήστος Χαλίτσιος *
Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα εκτιμάται, ότι αντιπροσωπεύουν διεθνώς στην εποχή τον κύριο όγκο τόσο της θνησιμότητας όσο και της νοσηρότητας.
Αυτά περιλαμβάνουν την υπέρταση, την στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, την καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενείς καρδιοπάθειες και μυοκαρδιοπάθειες. Η σωστή πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων αυτών είναι τεράστιας σημασίας και παγκόσμιας προτεραιότητας.
Η εμφάνιση καρδιαγγειακής πάθησης είναι συνήθως ασυμπτωματική μέχρι το σημείο, που θα συμβεί κάποιο επεισόδιο (όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό).
Ο φαρμοκοποιός μπορεί να κάνει παρεμβάσεις γιά την πρόληψη καρδιοαγγειακών νοσημάτων, καθώς επίσης είναι σε θέση να βοηθήσει ανθρώπους, που είναι ελεύθεροι συμπτωμάτων, αλλά βρίσκονται σε ομάδα κινδύνου και έχουν αυξημένη πιθανότητανα εμφανίσουν καρδιοπάθεια στο μέλλον.
Τούτες οι παρεμβάσεις αποτελούν την πρωτογενή πρόληψη.
Σ’ αυτήν την περίπτωση ο άνθρωπος δεν είναι ασθενής ούτε εμφανίζει πάθηση. Από την άλλη πλευρά αν το άτομο έχει παρουσιάσει συμβάν και έχει ενεργή νόσο, η πρόληψη ονομάζεται δευτερογενής.
Οι κυριότεροι παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι το κάπνισμα, το ανεβασμένο λιπιδαιμικό προφίλ, η υπέρταση, η έλλειψη σωματικής δραστηριοτηταςκαι ο ανεπαρκής έλεγχος σακχάρου.
Ο φαρμακοποιός, ως πάροχος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μπορεί να διαδραματίσει «πυλώνα» ενημέρωσης και εκπαίδευσης γιά το κοινό αλλά και καθημερινό σύμβουλο των ανθρώπων, που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.
Η βελτίωση των παραμέτρων ζωής, λοιπόν, είναι μεγίστης σημασίαςγιά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και γιά την δημόσια υγεία.
Ενας άνθρωπος, που παρουσιάζει παράγοντες κινδύνου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα,ότι μπορεί να βοηθηθεί από τον επιστήμονα υγείας φαρμακοποιό.
Πιό αναλυτικά ο φαρμακοποιός που αποτελεί άνθρωπο εμπιστοσύνης γιά το κοινό συμμετέχει:
- Στην διακοπή καπνίσματος με την παροχή συμβουλών και μεθόδων που βοηθούν, όπως η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.
- Στην διαχείριση βάρους. Ο φαρμακοποιός συμβουλεύει γιά αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά και με πρόταση συμπληρωμάτων διατροφής γιά απώλεια λιπαρής μάζας και βάρους.
- Στην εκπαίδευση των πολιτών, διαδραματίζοντας σε αυτήν ενεργό ρόλο με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Eτσι, ο φαρμακοποιός βοηθεί ώστε ένας άνθρωπος, που παρουσιάζει κίνδυνο να βελτιώσει τον τρόπο ζωης του, ενώ στο άτομο με εγκατεστημένη νόσο προσφέρει ενθάρρυνση γιά συχνό έλεγχο της πίεσης, του σακχάρου, της χοληστερίνης και υπενθύμιση των παραμέτρων ζωής, που επιδεινώνουν την κατάσταση.
- Στην συμμόρφωση στην αγωγή και ενθάρρυνση λήψης συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθούν το καρδιαγγειακό σύστημα.
- Στην ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Ο φαρμακοποιός,διαθέτει το στοιχείο της ενσυναίσθησης(empathy), της συναισθηματικής ταύτισης με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, που αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης. Ο ασθενής με χρόνιο νόσημα βρίσκει στο πρόσωπο του φαρμακοποιού στήριγμα, εμπιστοσύνη, παρουσία διαρκή, συμβουλή.
Στην εποχή μας, όπου η οικονομική κρίση επηρέασε τον χώρο της υγείας, ο φαρμακοποιός έχει και παίζει σπουδαίο ρόλο στην προληπτική ιατρική καθώς και στην διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων. Αποτελεί ένα σημαντικό «κρίκο» στην «αλυσίδα» υγείας γιά την παροχή φροντίδας υγείας.
* Φαρμακοποιός