Μαγνήσιο: Το απαραίτητο μέταλλο
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Άρθρα
- Δημιουργηθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2014
- Επισκέψεις: 4872
Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα
Γράφει ο Χρήστος Χαλίτσιος *
Τα τελευταία χρόνια πολλές επιδημιολογικές μελέτες κατέδειξαν, ότι το 6,9% των υγιών ανθρώπων που πραγματοποίησαν αιματικό έλεγχο παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δηλαδή υπομαγνησιαιμία.
Το μαγνήσιο Mg (magnesium) είναι ένα απαραίτητο χημικό στοιχείο (μέταλλο) για τον άνθρωπο. Αποτελεί το τέταρτο σε ποσότητα μέταλλο του οργανισμού με καθοριστικό βιοχημικό ρόλο στην φυσιολογία του οργανισμού.
Το 50% της ολικής ποσότητας του μαγνησίου υπάρχει ως δομικό συστατικό των οστών το 45% στον ενδοκυττάριο χώρο και στο υπόλοιπο 5% στον εξωκυττάριο χώρο.
ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ
Το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα ειδικότερα στους ξηρούς καρπούς, στο ψωμί ολικής αλέσεως και στα σκούρα πράσινα φύλλα λαχανικών. Επίσης ανευρίσκεται στο χαμομήλι, στον μαιντανό, στην μέντα.
Οι απαιτούμενες δόσεις σε μαγνήσιο του οργανισμού αυξάνονται σταδιακά με την ηλικία. Στους ενηλίκους η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 300 έως 875mg.
Έχει καθιερωθεί διεθνώς ότι 375 μαγνησίου αποτελούν την ιδανική δόση για έναν ενήλικο.
Γενικώς όμως η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να είναι μεγαλύτερη για την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων. Στις ημέρες μας η πρόσληψη του μαγνησίου είναι μειωμένη λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και των μεθόδων παραγωγής και συντήρησης τροφών.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Σε κυτταρικό επίπεδο το μαγνήσιο αποτελεί το κυριότερο ενδοκυττάριο δισθενές κατιόν και συμμετέχει στον μεταβολισμό του φωσφόρου συμβάλλοντας σε σημαντικές λειτουργίες όπως η παραγωγή ενέργειας (ΑΤΡ) και γενικότερα στην κυτταρική εύρυθμη λειτουργία.
Είναι επίσης απαραίτητο για την δομή των οστών και δοντιών, για την έκκριση ινσουλίνης και την μεταφορά της στα κύτταρα.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ
Η έλλειψη μαγνησίου οφείλεται είτε σε ανεπαρκή διατροφική πρόσληψη είτε σε καταστάσεις δυσαπορρόφησης. Τα χαμηλα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα (υπομαγνησιαιμία) μπορεί να προκληθούν:
- Σε ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη
- Σε αλκοολικούς
- Σε άτομα που κάνουν φαρμακευτική αγωγή
- Σε αθλητές
- Κατα την περίοδο της εγκυμοσύνης και γαλουχίας
Τα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου έχουν ως αποτέλεσμα:
- Νευρομυικές διαταραχές
- Καρδιαγγειακές διαταραχές
- Μεταβολικές διαταραχές
- Διαταραχές στα οστά
Οι συνέπειες έλλειψης μαγνησίου είναι η κεφαλαλγία, η ταχυκαρδία, η κόπωση, η δυσμηνόρροια, οι μυικές κράμπες και σε σοβαρές καταστάσεις η νευρομυική ερεθιστικότητα, η τετανια κ.α.
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ
Τα διατροφικά συμπληρώματα μαγνησίου βρίσκουν χρήση στην θεραπευτική και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται για:
- Κεφαλαλγίες και ημικρανίες
- Στρες-άγχος
- Αρτηριακή υπέρταση
- Οστεοπόρωση-Εμμηνόπαυση
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Προεμμηνορυακό σύνδρομο
- Βρογχικό άσθμα
- Γλαύκωμα
- Επιληψία
- Κράμπες και πόνους των άκρων
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΟΥ
Στο εμπόριο κυκλοφορούν συμπληρώματα μαγνησίου που το περιέχουν είτε σε ανόργανη είτε σε οργανική μορφή. Γενικώς τα οργανικά άλατα του μαγνησίου απορροφούνται καλύτερα (π.χ. το κιτρικό μαγνήσιο).
Τα συμπληρώματα διατροφής μαγνησίου είναι προτιμότερο να λαμβάνονται πριν απο την κατάκλιση το βράδυ με άδειο στομάχι.