Ποια μπάρα δημητριακών να επιλέξω;
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Gnomi Kilkis
- Δημιουργηθηκε στις 06 Ιουλίου 2013
- Επισκέψεις: 4094
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Είναι σε όλους γνωστό ότι το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο προάγει την υγεία και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες της εποχής μας,όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά,δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ομάδα δημητριακών δηλ. στο ψωμί ,στα όσπρια,στο ρύζι, στις πατάτες και στα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.
Στην κατηγορία των δημητριακών ανήκουν και οι μπάρες δημητριακών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους από εμάς ως σνάκ, είτε στο δεκατiανό, είτε στο απογευματινό.Επίσης, κάποιοι χρησιμοποιούν τις μπάρες, προς αντικατάσταση του πρωϊνού γεύματος συνδυαστικά με κάποιο ρόφημα, κυρίως όσοι έχουν την κακή συνήθεια να μην τρώνε πλήρες πρωϊνό γεύμα ή όσοι επιθυμούν ν' αντικαστατήσουν ένα γλυκό με πολλές θερμίδες, με κάτι πιο ελαφρύ και υγιεινό, αλλά παράλληλα γευστικό.
· Επιλέγουμε μια μπάρα, που περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, τουλάχιστον 3 γρ.
· Αποφεύγουμε μπάρες δημητριακών, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε ζάχαρη (όχι περισσότερο από 18 γρ) και κατά συνέπεια είναι πλούσιες σε θερμίδες. Επίσης αξίζει να αναφέρει κανείς ότι ζάχαρη είναι και το σιρόπι γλυκόζης και το ιμβερτοσάκχαρο, τα οποία αναφέρονται συχνά στα συστατικά μιας μπάρας δημητριακών.Στο εμπόριο υπάρχουν μπάρες οι οποίες διαφέρουν αρκετά στη θερμιδική τους πυκνότητα.Για το λόγο αυτό ο καταναλωτής οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
· Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην περιεκτικότητα μιας μπάρας δημητριακών, σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Είναι προτιμότερο μια μπάρα δημητριακών να περιέχει λιγότερο από 3 γρ κορεσμένων λιπαρών οξέων .Και σ'αυτήν την περίπτωση, η αιτιολογία βασίζεται στο επιχείρημα ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, βλάπτουν σοβαρά την υγεία, προκαλώντας αθηροσκλήρωση και άλλα σοβαρά προβλήματα στην καρδιά.
· Όσον αφορά στην γευστική απόλαυση που επιθυμεί να έχει ο καταναλωτής,αυτή είναι εύκολο να ικανοποιηθεί λόγω της μεγάλης ποικιλίας γεύσεων που είναι διαθέσιμες στην αγορά.Αλλά πρώτα απ'όλα ο καταναλωτής οφείλει να ελέγχει την ετικέτα της μπάρας για τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω και σύμφωνα με τις διατροφικές του ανάγκες. Στην αγορά, κυκλοφορούν διάφοροι τύποι από μπάρες δημητριακών όπως μπάρες με τι οποίες μπορεί κανείς να αντικαταστήσει ένα γεύμα,να κάνει δίαιτα, να εξοικονομήσει ενέργεια,να αυξήσει την πρωτεΐνη στη διατροφή του ή μπάρες για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας, όπως για παράδειγμα εντεροπάθεια στη γλουτένη.
Βιβλιογραφία :
Adom KK & Liu RH (2002) Antioxidant activity of grains.
Journal of Agricultural and Food Chemistry 50, 6182–6187.
Anderson JW (2002) Whole-grains intake and risk for coronary
heart disease. In Whole-Grain Foods in Health and Disease,
pp. 187–200 [L Marquart, JL Slavin and RG Fulcher, editors].
St Paul, MN: Eagan Press.
Bjorck I, Granfeldt Y, Lilijeberg H, Tovar J & Asp N (1994) Food
properties affecting the digestion and absorption of carbohydrates.
American Journal of Clinical Nutrition 59S,
688S–705S.
Διαδίκτυο: March 2006 , HEALTH MAGAZINE
* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648