Ερώτηση στη Βουλή για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Gnomi Kilkis
- Δημιουργηθηκε στις 28 Ιουνίου 2013
- Επισκέψεις: 761
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Θέμα: Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συγχωνεύσει – καταργήσει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, όπως άλλωστε κάνει και με άλλες 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες.
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς ιδρύθηκε το 2000 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1309/30-10-2000 των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1309 τ. Β’ 30-10-2000). Από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της αριθμεί 5.600 εγγεγραμμένα μέλη. Διαθέτει συλλογή με 26.000 τόμους βιβλίων και έχει πραγματοποιήσει 93.000 δανεισμούς.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο, υλοποιώντας πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σχολεία της ΠΕ Κιλκίς, παιδικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Μάλιστα το 2012 το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ εμπλουτίστηκε και η συλλογή της με νέους τίτλους, γεγονός που αύξησε την επισκεψιμότητα και την αναγνωστική κίνηση στη Βιβλιοθήκη.
Με την πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για τις δημόσιες βιβλιοθήκες και επομένως για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς μεθοδεύεται συστηματικά η συρρίκνωση και η χειροτέρευση των όρων πρόσβασης του λαού και των παιδιών του σ’ αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από τη χαμηλή κρατική επιχορήγηση, στη Βιβλιοθήκη Κιλκίς εργάζεται μόνο ένα άτομο ως μόνιμο προσωπικό.
Το επιχείρημα ότι η υποβάθμιση και οι συγχωνεύσεις των βιβλιοθηκών γίνονται για την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων είναι παραπλανητικό και θέλει να κρύψει ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και η παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μεταξύ άλλων και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Είναι φανερό ότι η πολιτική αυτή κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων είναι σε διαμετρική αντίθεση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό. Σε συνθήκες καπιταλισμού, οι Βιβλιοθήκες απαξιώνονται πλήρως ως πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός του τόπου και μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς πώληση το πολύτιμο ιστορικό, πνευματικό υλικό τους.
Οι σύγχρονες ανάγκες σε ποιοτικό, προσβάσιμο δωρεάν βιβλίο, σε προσβάσιμο αρχειακό και μουσειακό υλικό διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες έπρεπε να στηρίζονται ουσιαστικά για να επιτελούν το ρόλο τους. Να είναι πλήρως εξοπλισμένες, να διαθέτουν επαρκές προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία.