Το Σάββατο 8 Ιουνίου εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάικο είχαν συνάντηση με κλιμάκιο κομματικών στελεχών της Ν.Δ. προκειμένου να ενημερώσουν για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού-χαλκού στη περιοχή Βάθης-Γερακαριού και τους λόγους που η τοπική κοινωνία είναι αντίθεση στην προοπτική αυτή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση που μας απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κιλκίς κ. Ιωακειμίδης.
Εισήγηση Μετώπου
"Το γεγονός ότι η μεταλλεία αφήνει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα το παραδέχονται ακόμα και οι υποστηρικτές της. Διατείνονται βέβαια πως με την ύπαρξη αυστηρών νόμων τα προβλήματα αυτά γίνονται μικρότερα. Δυστυχώς η παγκόσμια εμπειρία με πρόσφατη ειδησεογραφία από τον Καναδά και τη Φινλανδία της διαρροής το Νοέμβρη του 2012, αποδεικνύει ότι όπου υπάρχουν μεταλλεία και ειδικά χρυσού, η καταστροφή είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη. Επιβαρύνει με κόστος περιβαλλοντικό και οικονομικό τις επόμενες γενιές για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια.
Αντιδρούμε στις φαραωνικές εκμεταλλεύσεις αυτού του είδους που έτσι και αλλιώς ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής. Πόσο μάλλον για την Ελλάδα της χρεοκοπίας και για περιοχές κατοικημένες, όπως η δική μας που περιλαμβάνει (για αρχή) 12 χωριά στα 91.000 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί για την εγκατάσταση των μεταλλείων. Ας φτιάξουμε πρώτα κράτος και ας λειτουργήσουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες και μετά το συζητάμε όπως κατά λέξη είπε ο βουλευτής ΝΔ Κιλκίς κ. Γεωργαντάς, ενώ παρομοίως είχε τοποθετηθεί προεκλογικά και το άλλο στέλεχος της ΝΔ στο Κιλκίς κ. Τσιτουρίδης.Δεν αρκεί όμως, ο κάθε βουλευτής να παίρνει θέση υπέρ των κατοίκων όταν συζητείται το θέμα για την εκλογική του περιφέρεια, ενώ όταν συζητείται για κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας να είναι υπέρ της κυβερνητικής θέσης. Είστε κυβέρνηση και συνεχίζετε το έργο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που τότε καταδικάζατε.
«Η απειλή από την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος δεν έχει χρώμα: Είναι ίδια για όλους!» «Όταν λέμε – κι εμείς στη νέα Νέα Δημοκρατία αυτό ακριβώς λέμε – ότι το μοντέλο των τελευταίων τριάντα χρόνων έχει πια χρεοκοπήσει, αυτή η διαπίστωση έχει και μια περιβαλλοντική διάσταση: Χρεοκόπησε στην πραγματικότητα ένα μοντέλο Ανάπτυξης που λεηλατούσε τους φυσικούς πόρους και επιβάρυνε το Περιβάλλον.
Κι όταν μιλάμε για την ανάγκη μιας “νέας Μεταπολίτευσης”, μεταξύ άλλων μιλάμε για ένα νέο μοντέλο Ανάπτυξης, που θα αξιοποιεί το Περιβάλλον, δεν θα το λεηλατεί. Και στο σημείο αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στη λέξη “αξιοποιώ” και την λέξη “εκμεταλλεύομαι”».
Αυτά είναι αυτολεξεί αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στην εκδήλωση της Γραμματείας Περιβάλλοντος του κόμματος για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (4/6/2010). Σήμερα η κυβέρνηση επιβάλλει το ξεπούλημα και τα μεταλλεία προς όφελος των εθνικών μεγαλοεργολάβων με βία και τρομοκρατία.Ο μεταλλευτικός κώδικας είναι απαρχαιωμένος και δεν μπορεί να εξετάζεται η αλλαγή του ενώ έχουν επιβληθεί οι εταιρείες στις διάφορες περιοχές. Πρώτα φτιάχνουμε τα εργαλεία, μετά διαβουλευόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες και αφού έχουν ληφθεί δημοκρατικά αποφάσεις προχωράμε σε διαγωνισμούς.
Εδώ όλα έγιναν και γίνονται ανάποδα και στο μέτρο του δυνατού κρυφά.Η αποκαλούμενη διαβούλευση ήταν μόνο για να τηρηθούν τα προσχήματα: διεξήχθη αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε μία περιοχή που στερείται πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς να γίνει ενημέρωση σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων, ακόμη και με διαγραφή των απόψεων που εξέφραζαν αμφιβολίες ή αντίθεση στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μεταλλείων.Ζούμε σε ένα νομό που όλα τα σχέδια ανάπτυξης που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν (κανένα από αυτά δεν περιείχε τη μεταλλεία) έχουν μείνει στα συρτάρια των διάφορων υπηρεσιών.
Δε μας έδωσε ποτέ κανείς τη δέουσα προσοχή. Κανένα αναπτυξιακό έργο δε δρομολογήθηκε (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, φράγμα Μεταξοχωρίου, Δοϊράνη, αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού, σπήλαιο Κιλκίς, οδικό δίκτυο Ποντοκερασιάς - Κερκίνης, παραγωγή ξηροφυτικών αρωματικών φυτών επωφελούμενοι το κατάλληλο κλίμα κτλ). Αντιθέτως ακόμη και η βιομηχανική της ζώνης αφέθηκε σε παρακμή και εν μια νυκτί μετεγκατάσταση στις γειτονικές χώρες, ενώ εκεί είχαν καταβληθεί εκατομμύρια. κρατικών επιχορηγήσεων.
Το Κιλκίς είναι γεμάτο με εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις (δημόσιες, κρατικές, εργοστασιακές, κα) που αντί να αξιοποιούνται έχουν μετατραπεί σε “φαντάσματα” και πηγές μόλυνσης. Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε; Είναι άσχετα όλα αυτά με την πρόθεση επιβολής μεταλλείων στην περιοχή;Αρνούμαστε να δεχθούμε την καταστροφή στον τόπο μας και το ξεπούλημά του. Αρνούμαστε να δεχθούμε τη βίαιη μετάλλαξη του γεωργοκτηνοτροφικού χαρακτήρα του νομού μας. Η πρωτογενής παραγωγή και η στήριξή της είναι η μοναδική λύση στην κρίση που πολλοί επισημαίνουν ότι σύντομα θα μετατραπεί από οικονομική σε επισιτιστική.
Το Οικ.Επιμ.Ελλάδος έχει τοποθετηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Με την επιβολή των μεταλλείων σε συνδυασμό με την δυσβάσταχτη φορολογία και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, η κυβέρνηση μας στερεί αυτή την ευκαιρία. Να είστε βέβαιοι ότι όποια κυβέρνηση συνεχίζει με αυτή την τακτική θα μας βρίσκει δυστυχώς αλλά αναγκαστικά, πολύ δυναμικά απέναντί της, πολύ δυναμικότερα από ό,τι στην Ιερισσό.Το θέμα του νερού για το Κιλκίς και ως προς την επάρκεια και ως προς την ποιότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζουμε και θα το αντιμετωπίσουμε οξυμένο στο μέλλον. Η προστασία του είναι πραγματική αιτία πολέμου.
Η τουλάχιστον ανεύθυνη απάντηση του υπουργού ΠΕΚΑ στην κοινή ερώτηση των τριών βουλευτών του Κιλκίς, ότι η υδρογεωλογική μελέτη θα εκπονηθεί και θα κατατεθεί από την εταιρία, επιβάλλει να δράσουμε εμείς υπεύθυνα, αφού το επίσημο κράτος μας αφήνει στο έλεος των εταιριών. Και αυτό δεν είναι κάτι μεμονωμένο: στην πρόσφατη ενημέρωση από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, οι ενέργειες που προτείνονται σε σχέση με τα μεταλλεία ορίζονται ως “δράσεις”, δηλαδή χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και συνεπώς δεν πρόκειται να εκτελεστούν από το ΥΠΕΚΑ αλλά από την ανάδοχο εταιρία - με ό,τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτό.Τη δυσπιστία μας ως προς την επίσημη πολιτεία ενδυναμώνει και η διαπίστωση ότι η ύπαρξη ουρανίου στην εν λόγω περιοχή έχει επιμελώς αποκρυφτεί, προς όφελος φυσικά της εταιρίας. Για αυτό το άκρως σημαντικό θέμα γίνεται εκτενής αναφορά και δίδονται όλες οι αποδείξεις στο σχετικό επιστημονικό υπόμνημα που σας έχει κατατεθεί.Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης (πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν συγκυβέρνησης), που ενώ γνωρίζει την επίσημη και ξεκάθαρη θέση της τοπικής κοινωνίας, συνεχίζει να νομοθετεί υπέρ της εταιρίας με φωτογραφικούς νόμους. Επιγραμματικά αναφέρουμε τον νόμο για τη δημιουργία φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος, που φωτογραφικά διευκολύνει και χρηματοδοτεί τις μεταλλευτικές εταιρείες.
Ενώ αποτρέπει τους κατοίκους από το να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκαιό τους αφού το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Προγράμματα κατάρτισης voucher για να μην έχει η εταιρία να επωμιστεί και το βάρος του αρχικού εργασιακού κόστους. Επιπλέον χρηματοδοτείται από τα προγράμματα αυτά γιατί λέει προσφέρει την πρακτική άσκηση στους καταρτιζόμενους.Η κοινωνία του Κιλκίς έχει εκφράσει μέσω όλων των επίσημων φορέων της από το ότι διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, μέχρι την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά και γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια - τη ζούμε στη Χαλκιδική.
Η κυβέρνηση μας αγνοεί, φτιάχνονται νόμοι στα μέτρα των εταιριών, επιβάλλεται η παρουσία των εταιριών στις τοπικές κοινωνίες με φυσικό επακόλουθο τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, γιατί οι εταιρίες έχουν τους τρόπους τους να πληρώνουν, τοπικούς άρχοντες και δύσμοιρους ανέργους.
Οι κάτοικοι παλεύουν για αξιοπρέπεια και για τη ζωή των παιδιών τους και ο αγώνας τους ποινικοποιείται. Ο βουλευτής κ. Γεωργιάδης και ο υπουργός κ. Δένδιας εμφανίζονται ανυποχώρητοι στην εφαρμογή της “νομιμότητας”. Όταν οι κυβερνώντες έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι, φτιάχνουν νόμους που εξυπηρετούν τις καταστάσεις και τους επιβάλλουν με την αστυνομία, τότε αλήθεια ποιος είναι ο νόμιμος και ποιος είναι ο παράνομος; Υπό αυτές τις συνθήκες θα αναγκαστούμε να μπούμε όλοι φυλακή όπως οι δύο οικογενειάρχες από τη Χαλκιδική.Τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες για το έλλειμμα δημοκρατίας που ζούμε και για την επιβολή των θέσεων των εταιριών και των πολιτικών κύκλων που τις προωθούν, ακόμα και για τον τρόπο που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ οι θέσεις και οι δράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Η μεγαλειώδης διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, η τεράστια συναυλία στην Ιερισσό, η τεράστια ειδικά για τα δεδομένα του Κιλκίς συγκέντρωση στις 31 Αυγούστου 2012 δεν έπαιξαν πουθενά. Η ευθύνη της ΝΟΔΕ Κιλκίς, ειδικά τώρα που έχει στέλεχός της στη διοίκηση της ΕΤ3, είναι μεγάλη. Το θέμα μας έχει περάσει τον Ατλαντικό και διεθνή δίκτυα (Σουηδικά, Καναδικά και Φινλανδικά) ασχολούνται με αυτό και την ίδια στιγμή,σε επίπεδο καθεστώτων άλλων εποχών, επιβάλλεται σιγή από τα εγχώρια ΜΜΕ - μια σιγή που τουλάχιστον μας διασύρει ως λαό.Όπως γνωρίζετε η κοινωνία του Κιλκίς έχει κινηθεί δικαστικά με αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού. Η υπόθεση θα εκδικαζόταν στις 5 Απριλίου 2013. Δυστυχώς το ΥΠΕΚΑ δεν κατέθεσε τις προτάσεις του ως όφειλε και το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τον τρόπο αυτό δίδεται η ευκαιρία στην εταιρία να έχει όλο το χρόνο και όλα τα στοιχεία μας για να προετοιμαστεί και να παρέμβει.
Τελικά - με την ειλικρίνεια της αγανάκτησης, - ρωτάμε, η κυβέρνησή που οι πολίτες επέλεξαν, με ποιον είναι; Με τους κατοίκους και τους φορείς που τους εκπροσωπούν ή με τα εταιρικά συμφέροντα του κάθε και εκάστοτε κ. Μπόμπολα; Ακόμη και υπό το πρίσμα της στυγνής πολιτικής, θα έπρεπε κανείς να ζυγιάσει το κόστος απώλειας ψηφοφόρων σε κατά παραδοσιακά κυβερνητικές περιοχές (Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη, Σέρρες) έναντι μιας εφήμερης πλην όμως απολύτως καταστρεπτικής επιχειρηματικής συμφωνίας. Καλούμε όλα τα κόμματα να κατανοήσουν ότι το θέμα των μεταλλείων συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία και διαβίωση και δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαλότητες.Καταλάβετε ότι το κίνημα ενάντια στα μεταλλεία είναι πανελλαδικό και οι κάτοικοι του Κιλκίς, της Χαλκιδικής και της Θράκης (τώρα και των Σερρών, Δράμας, Καβάλας) είναι εδώ και καιρό ένα. Άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους και με διαφορετικές ή ανύπαρκτες κομματικές ταυτότητες βρέθηκαν δίπλα-δίπλα να αγωνίζονται για το πιο πολύτιμο αγαθό: τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους.
Για το δικαίωμα στο καθαρό αέρα, το νερό και τη γη. Για την αξιοπρέπεια του να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους στον τόπο τους. Για το αύριο που αυτή η χώρα θα έχει και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας το στερήσει παίρνοντας τη γη κάτω από τα πόδια μας. Όσοι εννοούν να αγνοούν αυτήν την πραγματικότητα και προσπαθούν να την παρουσιάζουν ως παιχνίδι αλληλοκαρφωμάτων μεταξύ κομμάτων, είναι πραγματικά εκτός τόπου και χρόνου.
Οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι μεταξύ μας δεν υπάρχουν υποκινητές, αρχηγοί ή γκρίζες οργανώσεις. Να αντιληφθούν ότι κινούμαστε από ένστικτα επιβίωσης και για αυτό και δε θα σταματήσουμε ποτέ, όποια κυβέρνηση κι αν το επιχειρήσει.Ζητάμε από τη ΝΟΔΕ Κιλκίς να ξεκαθαρίσετε με απόλυτη σαφήνεια την θέση σας ως προς την σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΚΑ εγκατάσταση μεταλλείων στην περιοχή Βάθης-Γερακαριού. Είστε η μόνη κομματική οργάνωση σε επίπεδο νομού που δεν το έχει κάνει αυτό, παρότι η τοπική οργάνωση της ΝΔ Κρουσσίων έχει εκφράσει την αντίθεσή της δημόσια και εγγράφως προς την ηγεσία του κόμματος.
Και εφόσον είστε αντίθετοι στην προοπτική αυτή, σας καλούμε να ενώσετε τη φωνή σας με όλων των υπολοίπων και να προωθήσετε προς την κυβέρνηση την απαίτηση για άμεση ακύρωση του διαγωνισμού για την εκχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στην παραπάνω περιοχή, καθώς και τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής μας από μεταλλευτικού ενδιαφέροντος. Περιθώρια επίκλησης ανάγκης ενημέρωσης δεν υπάρχουν.Δε θελήσαμε να υιοθετήσουμε τις υποψίες ότι η σημερινή συνάντηση είναι επικοινωνιακή και σας παρακαλούμε να μη μας διαψεύσετε.
Σας καλούμε ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να αγωνιστείτε μαζί μας για να αποτρέψετε την καταστροφή και να διασφαλίσετε την κοινωνική συνοχή και την ηρεμία στην μέχρι τώρα ήσυχη επαρχιακή μας πόλη. Το πλήρωμα χρόνου, ηθικής και εμπειριών, επιβάλει το αυτονόητο: ότι κάθε υπεύθυνος δημόσιος λειτουργός θα πρέπει να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον. Μην αγνοείτε τις πηγαίες ανάγκες του απλού ανθρώπου - είναι ύβρις με ολέθριες συνέπειες"