"Γιατί ο κος Γ. Γεωργαντάς συνόδευσε τον Γερμανό Πρόξενο στις Ελληνίδες Εταιρίες;"
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Gnomi Kilkis
- Δημιουργηθηκε στις 07 Ιουνίου 2013
- Επισκέψεις: 546
Γράφει ο Βασίλης Μάτσκος
"Τον Γερμανό Πρόξενο κο Ομπερμάιερ τον είδα πρώτη (και τελευταία) φορά από κοντά πριν μερικές βδομάδες σε μια ημερίδα για εφαρμογές νανοτεχνολογίας και ειδικότερα "εκτυπώσιμων οργανικών ηλεκτρονικών" διατάξεων. Ήταν εκεί για να προωθήσει, ανοιχτά και ξάστερα, τα συμφέροντα μιας γερμανικής εταιρίας και της Γερμανίας γενικότερα.
Μετά από 20 λεπτά παρακολούθησης δυο βασικών εισηγητών πλησίασε το βήμα με μικρά αργά βήματα (ρυθμό ηλικιωμένου) αλλά και με την "παιδική" του φυσιογνωμία που κρύβει την ηλικία του.
Στον σύντομο (κυριολεκτικά) χαιρετισμό του έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι είχε "πιάσει" το νόημα της ημερίδας, είχε κατανοήσει τα επιχειρηματικά προβλήματα εξέλιξης του χώρου αλλά και τις σημαντικότατες προοπτικές. Κι όπως με διαβεβαίωσαν αργότερα και οι διοργανωτές (κι αυτοί έκπληκτοι) δεν είχε προηγηθεί καμιά ενημέρωση προς τον κο Ομπερχάιμερ. Ήταν ένα από τα εκατοντάδες ή χιλιάδες θέματα που μπορεί να ασχολείται ένας διπλωμάτης - πολιτικός.
Ο κος Ομπερχάιμερ κατάφερε, μόνος του, αυτό που εγώ δεν πέτυχα με επενειλλημένες προσπάθειές μου στο παρελθόν: να βάλω στο μυαλό κάποιων πολιτικών τη σημαντικότητα κάποιων τεχνολογικών, επιστημονικών προσπαθειών που γίνονταν και γίνονται στον τόπο μας ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αποδώσουν οφέλη...είδε την επιχειρηματική ευκαιρία προς όφελος των γερμανικών εταιριών...
Ομολογώ ότι ζήλεψα τους Γερμανούς (για τους πολιτικούς και διπλωμάτες τους), όπως αυτοί ζηλεύουν τον ήλιο και τη θάλασσά μας. Κάποια στιγμή κινδύνεψα να πειστώ ότι η "προσπάθεια συνεργασίας" είχε προαπαιτούμενο την ξεκάθαρη ισοτιμία των δυο πλευρών...
Την προηγούμενη βδομάδα ο Γερμανός Πρόξενος βρέθηκε στην ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς επισκεπτόμενος δυο μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν μου φάνηκε καθόλου περίεργο ο Διπλωμάτης που δουλεύει για το συμφέρον της χώρας του να ψάχνει συνεχώς κι ούτε μπορώ να του ζητήσω τον λόγο για οποιαδήποτε κίνησή του εφόσον τηρεί τους κανόνες που ορίζει η διπλωματική του παρουσία εδώ.
Δεν μου φάνηκε καθόλου περίεργο οι ελληνικές εταιρίες Alumil & Kleemann με επιτυχημένη παρουσία σε τουλάχιστον 4 ηπείρους!! που προσπαθούν συνεχώς για το καλό των μετόχων τους, των εργαζομένων τους, της ελληνικής οικονομίας, να έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με τον Πρόξενο μιας χώρας έστω κι αν αυτή είναι η "μεγάλη" Γερμανία κι ούτε δικαιούμαι να ζητήσω τον λόγο από τις διοικήσεις τους, αυτό το κάνουν μόνο προς τους μετόχους τους και το κάνουν πολύ καλά νομίζω.
Απευθύνω όμως δημόσια το ερώτημα προς τον εκπρόσωπο του ελληνικού λαού στο ελληνικό κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι έχω δικαίωμα και υποχρέωση να το κάνω:
Γιατί ο κος Γ. Γεωργαντάς συνόδευσε τον Γερμανό Πρόξενο στις Ελληνίδες Εταιρίες;
Τι απόψεις μετέφερε στις συζητήσεις και για ποιά θέματα; Ήταν δικές του ή του Ελληνικού κοινοβουλίου; Ποιά ήταν τα συμπεράσματά του; Ενημέρωσε τον Υπουργό Ανάπτυξης για κάτι που θα έπρεπε να ξέρουμε;
Έκρινε σκόπιμο να έχει μαζί του υπηρεσιακούς παράγοντες της Δ/νσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας (ή της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς) ή συνεχίζεται η τακτική να κρατιέται η Δημόσια Διοίκηση στο περιθώριο και κάποια στιγμή να της ζητάμε και τον λογαριασμό; Μήπως μπερδεύει κάποιους ρόλους;"