Η κρίση στην Ελλάδα κλιμακώθηκε
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Gnomi Kilkis
- Δημιουργηθηκε στις 27 Μαΐου 2013
- Επισκέψεις: 444
Ανακατανομή του πλούτου, αναπροσανατολισμός στον τρόπο οικονομικής ανάπτυξης και διορθωτική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Συνέντευξη με τον πρόεδρο του συνδικάτου Verdi Φρανκ Μπσίρσκε.
Γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά συνδικάτα, δίκτυα όπως η Attac, καθώς και πολιτικά και κοινωνικά ιδρύματα αυτών των χωρών διοργάνωσαν στο Βερολίνο τριήμερο συνέδριο για να συζητήσουν στρατηγικές για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου στην Ευρώπη. Σημείο αναφοράς σε πολλά από τα δεκάδες πάνελ ήταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και προπαντός η Ελλάδα.
Η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στην ΕλλάδαΤο παράδειγμα της Ελλάδας τεκμηριώνει την αποτυχία της επικρατούσας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, υποστηρίζει ο πρόεδρος του γερμανικού συνδικάτου Verdi Φρανκ Μπσίρσκε σε συνέντευξή του στην DW. Ας σημειωθεί ότι με πάνω από 2 εκ. οργανωμένα μέλη στο δημόσιο και στους τομείς υπηρεσιών της γερμανικής οικονομίας, το Verdi είναι το δεύτερο σε μέγεθος συνδικάτο της χώρας.
Όπως εκτιμά ο κ. Μπσίρκσε, «η πολιτική της τρόικας μετατρέπει τμήματα της χώρας σε πληγείσα περιοχή, οδηγεί σε εντελώς αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, ρίχνει σε φτώχεια και μιζέρια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και συνέβαλε με την αποδυνάμωση της οικονομίας στην κρίση αλλά και στην δραστική αύξηση του κρατικού χρέους. Καμία από τις προβλέψεις για ανάκαμψη δεν έχει επαληθευθεί. Τουναντίον, η κρίση κλιμακώθηκε».
Αναγκαίο είναι κατά τον κ. Μπσίρσκε να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους, να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα που θα στοχεύουν στην κοινωνική και οικολογική αλλαγή της οικονομίας, ειδικά όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και να υπάρξει «οπωσδήποτε ένας αναπροσανατολισμός στον τρόπο σκέψης της πολιτικής ελίτ, η οποία έχει μετατρέψει το κράτος σε ένα σουπερμάρκετ των κυβερνητικών κομμάτων».
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Verdi και για την ευθύνη των ελληνικών συνδικάτων. Μήπως η συρρίκνωσή τους δεν είναι ένδειξη της συνυπευθυνότητάς τους για την κατάσταση στην χώρα; Αν και προσεκτικός στην απάντηση που αφορά τους έλληνες συναδέλφους του, ο κ. Μπσίρκσε είναι σαφής:
«Αιτήματα όπως αυτό για φορολογική δικαιοσύνη, για δίκαια κατανομή του πλούτου, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία. Εκτός αυτού, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί η αγορά εργασίας, να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά, να διατηρηθεί το κράτος πρόνοιας. Αυτά είναι τα ζητούμενα. Παλεύοντας για αυτά αποφεύγεις να βρεθείς σε μια κατάσταση όπως την αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα αλλά και τα συνδικάτα».
Πως θα αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα του Νότου;Μια εκτός Γερμανίας συχνά επαναλαμβανόμενη άποψη είναι ότι για να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί στη Γερμανία. Βάσει των στοιχείων του Verdi η ετήσια ποσοστιαία αύξηση των μισθών στη Γερμανία από το 2000 και μετά ήταν αισθητά κατώτερή από αυτή που θα έπρεπε να ήταν βάσει μιας φόρμουλας που έχουν διατυπώσει τα ίδια τα συνδικάτα:
H ετήσια ποσοστιαία αύξηση μισθών θα πρέπει είναι ίση με τον ρυθμό πληθωρισμού συν το ποσοστό της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας. Στην περίοδο 2000-2011 αυτά τα δύο μεγέθη αυξήθηκαν στους τομείς που εκπροσωπεί το Verdi συνολικά κατά 34,8%, ενώ οι μισθοί μόλις κατά 26,2%.
Ο κ. Μπσίρσκε παραδέχεται ότι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μισθών στη Γερμανία είναι ένας από τους παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των νοτιοευρωπαϊκών χωρών. Ένας δεύτερος, και κατά την άποψη του πιο σημαντικός, είναι η επιβολή «μισθών φτώχειας» στη Γερμανία.
Όπως επισημαίνει, «αν συνειδητοποιήσει κανείς ότι στη Γερμανία 1,4 εκ. εργαζόμενοι δουλεύουν με ωρομίσθια κάτω των 5 ευρώ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες ο νόμιμος κατώτατος μισθός κινείται κατά μέσο όρο στα 8,60 με 8,70 ευρώ, τότε κατανοεί πόσο συνέβαλε αυτή η δραστική αύξηση των μισθών φτώχειας στην ενδυνάμωση της ανισότητας στην ΕΕ».
Φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίαςΣτήριξη στις χώρες του Νότου θα προσφέρει επίσης και μια αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία. Αυτή θα επιτευχθεί κατά τον κ. Μπσίρσκε με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα μέριμνας ηλικιωμένων, την πράσινη ενέργεια, τα δημόσια έργα υποδομής.
Η χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος της «κοινωνικής και οικολογικής αλλαγής» δεν θα πρέπει όμως να χρηματοδοτηθεί με την ανάληψη νέων χρεών από το κράτος αλλά με την υψηλότερη φορολόγηση της μεγάλης ιδιοκτησίας.
«Πρόκειται για μια πράξη διορθωτικής δικαιοσύνης. Ήταν οι φορολογούμενοι που με εκατοντάδες δισ. ευρώ -πχ. στη Γερμανία- είχαν προστατεύσει στην κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών μετόχους τραπεζών όταν αυτοί κινδύνεψαν να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία», εξηγεί ο κ. Μπσίρσκε.
Αυτή η αριστοτελική πράξη της «διορθωτικής δικαιοσύνης» θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, τονίζει ο πρόεδρος του Verdi, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στη χώρα ζουν ακόμη πολλοί εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι.
Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής