Συνάντηση στο Κιλκίς στο πλαίσιο του προγράμματος GRUNDTVIG
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Gnomi Kilkis
- Δημιουργηθηκε στις 21 Μαΐου 2013
- Επισκέψεις: 901
Στη συνάντηση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς, συμμετείχαν 25 σύνεδροι από την Αγγλία, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.
Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΔΕΚ κος Γεώργιος Θεοδωρίδης ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη συνέχεια παρουσίασε τις δραστηριότητες της Δημοτικής Επιχείρησης, τον ρόλο των εθελοντών στην επιτυχία των δραστηριοτήτων της και τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο των συνέδρων.
Προκειμένου οι συμμετέχοντες να δουν και να διαπιστώσουν «από πρώτο χέρι» τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Κιλκίς και ειδικότερα η ΚΔΕΚ στην συμμετοχή των εθελοντών στις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας που παρέχει οργανώθηκαν επισκέψεις στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κιλκίς, στο Κοινωνικό Φαρμακείο & Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Κιλκίς (ΚΙΦ) και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ (ΚΔΑΠ ΑμΕΑ).
Κατά την επίσκεψη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κιλκίς τους ξένους φιλοξενούμενους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κιλκίς κος Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο οποίος αφού τους χαιρέτισε και ευχήθηκε ευχάριστη διαμονή στην πόλη και καλές εργασίας στη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο που επιτελεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, τις ανάγκες που οδήγησαν στην δημιουργία του, τη συμμετοχή των εθελοντών στην εύρυθμη λειτουργία του, τους δικαιούχους συμπολίτες μας που εξυπηρετεί και την θετική ανταπόκριση του κόσμου. Στο τέλος, ο Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών, να συνομιλήσει μαζί τους και να ανταλλάξει εμπειρίες με παρόμοιες δράσεις που γίνονται στις χώρες τους.
Στη συνέχεια η ομάδα των συμμετεχόντων επισκέφθηκε το Κοινωνικό Φαρμακείο & Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Κιλκίς όπου μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της ΚΔΕΚ κου Γ. Θεοδωρίδη ο Πρόεδρος κος Δημήτρης Αγαθόπουλος παρουσίασε στους παριστάμενους το ιστορικό της δημιουργίας του ΚΙΦ, το ρόλο του Φαρμακευτικού και του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, καθώς και του Δήμου Κιλκίς στο στήσιμό του, το ζεστό αγκάλιασμα και την έμπρακτη ανταπόκριση του κόσμου της πόλης που εκφράσθηκε από τον μεγάλο αριθμό φαρμακευτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, αλλά και από τον αριθμό των εθελοντών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.
Τελευταία επίσκεψη ήταν στο ΚΔΑΠ ΑμΕΑ του Δήμου Κιλκίς, όπου η Διευθύντρια κα Κόννυ Καραουλάνη είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους ξένους επισκέπτες για τους σκοπούς του Κέντρου, το ιστορικό της δημιουργίας του, τη στελέχωσή του, το ρόλο των εθελοντών, τον αριθμό των παιδιών που εξυπηρετεί και τον καθοριστικό ρόλο της ΚΔΕΚ στην λειτουργία του. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου, συνομίλησαν με ορισμένα παιδιά και χόρεψαν μαζί τους στην γιορτή που είχαν οργανώσει νωρίτερα.
Οι ξένοι επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο Κιλκίς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και τον πολιτισμό της πόλης με την επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο όπου ενημερώθηκαν από την ξεναγό για την πλούσια – αλλά δυστυχώς άγνωστη στο ευρύ κοινό – ιστορία της περιοχής. Επίσης επισκέφθηκαν το σπήλαιο στο λόφο του Αγίου Γεωργίου και είχαν τη δυνατότητα να γευτούν την ελληνική και τοπική κουζίνα.
Οι συμμετέχοντες έφυγαν από το Κιλκίς με τις καλύτερες εντυπώσεις για την οργάνωση της συνάντησης, τις δομές του Δήμου και τη φιλοξενία.
Την όλη οργάνωση και το συντονισμό της Συνάντησης των εταίρων του προγράμματος στο Κιλκίς είχε η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ, η οποία υποστήριξε την ΚΔΕΚ σε όλες τις φάσεις του, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονταν σ’ αυτό.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Προώθηση του Εθελοντισμού στην Κοινωνική Φροντίδα» (IVISOC):
Το πρόγραμμα είχε σαν στόχο να δημιουργήσει ένα «Πλαίσιο Εθελοντισμού» το οποίο θα είναι ένα εργαλείο για οργανισμούς και φορείς από τον χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Φροντίδας που θα περιέχει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις για την εθελοντική εργασία με σκοπό αφενός να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των οργανισμών και των φορέων και αφετέρου οι εθελοντές να συνεισφέρουν με ποιοτικότερες υπηρεσίες.
Οι εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, συνήθως υποκινούμενοι από ένα κοινό και αλτρουιστικό στόχο, όπως η στήριξη ασθενών με καρκίνο, η εξασφάλιση σίτισης σε ανήμπορους συμπολίτες, κλπ. Ο εθελοντισμός είναι μια σημαντική παράμετρος στην λειτουργία των οργανισμών που θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω, μέσω των 3R (Recruitment, Retaining and Recognition, δηλαδή την Προσέλκυση των Εθελοντών, την Διατήρησή τους και τέλος την Αναγνώριση της προσφοράς τους). Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού είχε ορίσει το 2011 σαν Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε το site του προγράμματος: http://www.grundtvig-ivisoc.org/