Παραδοσιακό γλυκό σύκο από το Πολύπετρο (βίντεο) - Goumenissa Blog
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Γουμένισσα
- Δημιουργηθηκε στις 24 Αυγούστου 2015
- Επισκέψεις: 3001
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα και γλυκά της Μακεδονίας είναι και το γλυκό σύκο. Σας παρουσιάζουμε χειροποίητο αγνό γλυκό Πολυπέτρου, βασισμένο σε παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Τζούλη, από φρέσκα σύκα, με φυσικά αρώματα (αρμπαρόριζας), σε καζάνι χάλκινο τύπου ταβά εκατό χρόνων εβραϊκό. Το σύκο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ντόπια ποικιλία που απαντάται στη Πολυπετρινή γη, ώριμο Αυγούστου.
Το goumenissa.eu ευχαριστεί θερμά τον κο Γιάννη & κα Σούλα Τζούλη για τη φιλοξενία και καταγραφεί της παρασκευής του γλυκού.
Παραδοσιακή Συνταγή
Υλικά
- 30 κιλά σύκα
(ελαστική υφή,δηλαδή δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακά, ούτε σκληρά) - 10 κιλά ζάχαρη
- 1/2 κιλ. ασβέστη
- Μερικά κλαδάκια αρμπαρόριζα για άρωμα,
(η αρμπαρόριζα είναι ένα φυτό με δαντελωτά φύλλα και υπέροχο άρωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή λικέρ και γλυκών κουταλιού) - Χυμός 2 λεμονιών
- Νερό 15 λίτρα
Εκτέλεση
Μαζεύουμε τα σύκα με το κοτσανάκι τους κι αφού τα πλένουμε καλά τα βάζουμε στον άσβεστη για 1 ώρα. Τα ξεπλένουμε, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να πάρει μια βράσει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα σύκα. Δεν τα ανακατεύουμε συχνά για να μην χαλάει το σχήμα τους, το ανακάτεμα γίνεται με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα. Βράζουν σχεδόν 3 ώρες. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πήξει το σιρόπι και κολλήσουν τα σύκα μεταξύ τους.