ΠΕΔΥ: Γιατροί με το… κιάλι

Γιατρούς με το… κιάλι ψάχνουν να βρουν οι ασθενείς σε πολλές μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Τα πολυϊατρεία στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως παιδιάτρους και καρδιολόγους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην βρίσκουν γιατρό και να υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

giatros

Αυτό υπογραμμίζει ρεπορτάζ της ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΜΠΟΥΚΑ στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τονίζοντας και τα εξής:

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ιατρείων στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου ο αριθμός των γιατρών έχει μειωθεί δραματικά, καθώς από τα 442 άτομα που εργάζονταν έμειναν μόνο 160, δηλαδή πλέον λειτουργούν με το 1/3 του αρχικού προσωπικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ) Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος που παρουσιάζει η “Θ”, από τους 94 παθολόγους που υπήρχαν στα ιατρεία του πρώην ΕΟΠΥΥ έμειναν μόνο 25 στα ιατρεία του νεοσύστατου ΠΕΔΥ, από τους 51 καρδιολόγους έμειναν 11, από τους 44 ορθοπεδικούς έμειναν μόλις…7 και από τους 20 ουρολόγους έμειναν μετά βίας…τρεις.

Οι γυναικολόγοι μειώθηκαν από 32 σε 6, οι οφθαλμίατροι από 33 σε 12, οι νευρολόγοι από 22 σε 8, οι ψυχίατροι από 15 σε 4, οι οδοντίατροι από 52 σε 36, οι χειρουργοί από 29 σε 19, οι δερματολόγοι από 12 σε 9, οι πνευμονολόγοι από 21 σε 13 και οι ΩΡΛ από 17 σε…7.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα. Στη Χαλκιδική οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων  που εργάζονται σ’ αυτά μειώθηκαν από 62 σε 14, στην Ξάνθη από 20 σε 3, στην Βέροια από 45 σε 8, στην Αλεξανδρούπολη από 39 σε 8, στο Βόρειο Έβρο από 22 σε 8 και στο Νότιο Έβρο από 39 σε 8, στην Καβάλα από 59 σε 14 και στην Καστοριά από 14 σε 4.

Επίσης, στη Μυτιλήνη από τους 40 γιατρούς έμειναν μόλις 4, στην Κέρκυρα από τους 30 έμειναν 13, στην Τρίπολη από τους 22 έμειναν 10, στην Καρδίτσα από τους 29 έμειναν 10, στα Ιωάννινα από τους 44 έμειναν 12, στην Ηγουμενίτσα από τους 16 έμειναν μόνο 4, στην Εύβοια από τους 80 έμειναν μόνο 12, στη Λάρισα από τους 72 έμειναν 14 και στα Χανιά από τους 45 έμειναν 16.

Χωρίς παιδίατρους και παθολόγους

Τα στοιχεία του Συλλόγου είναι εντελώς αποκαρδιωτικά για κάποιες περιοχές όπου τα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχουν μείνει εντελώς γυμνά, καθώς είτε δεν έχουν ούτε έναν γιατρό ή στερούνται σοβαρών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως παιδίατρους, παθολόγους, καρδιολόγους και οφθαλμίατρους.

Τρανταχτό παράδειγμα η Λευκάδα, όπου από τους 6 γιατρούς που εργάζονταν στο πολυϊατρείο του πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ, πλέον δεν έχει μείνει ούτε ένας. Την ίδια στιγμή, στην Έδεσσα από τους 39 γιατρούς έμειναν 6, μεταξύ των οποίων όμως δεν υπάρχουν παιδίατρος, παθολόγος και νευρολόγος και στα Γιαννιτσά από τους 23 γιατρούς έμειναν 11, στους οποίους δεν υπάρχουν ούτε παιδίατρος, ούτε καρδιολόγος, ούτε οφθαλμίατρος. Επίσης, στο Κιλκίς από τους 34 γιατρούς έμειναν 12, αλλά δεν υπάρχουν καρδιολόγος, παιδίατρος και οφθαλμίατρος ούτε για δείγμα.

“Το σύστημα αυτό για να λειτουργήσει σωστά χρειαζόταν 10.000 γιατρούς. Πριν από τρία χρόνια ήμασταν 7.500 γιατροί. Όταν έγινε ο ΕΟΠΥΥ μείναμε 5.500 και τώρα είμαστε μόλις 2.500. Επιπλέον, η πολιτεία, όταν έφτιαξε το ΠΕΔΥ, ανάγκασε όσους γιατρούς ήθελαν να παραμείνουν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Πολλοί προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και τουλάχιστον χίλιοι είναι σε δικαστήρια. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων του ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ψάχνουν γιατρό και να μην βρίσκουν. Σε όλη τη Θεσσαλονίκη έχουμε μείνει τρεις ουρολόγοι, οπότε έρχονται για εξέταση στην Καλαμαριά άνθρωποι από τον Εύοσμο και το Φίλυρο”, δηλώνει στη “Θ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού – Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (νυν ΠΕΔΥ) Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι τα κενά θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, αφού πάνω από 500 γιατροί του ΠΕΔΥ αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν.

“Μόλις την περασμένη Πέμπτη είχαμε συνάντηση με τους επικεφαλής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης. Όπως μας ενημέρωσαν, από τους 900 επικουρικούς γιατρούς που αναμένεται να προσλάβει το υπουργείο για να στελεχώσει τα ιατρεία του ΠΕΔΥ πανελλαδικά, 218 άτομα θα αφορούν στις περιοχές αρμοδιότητας των δύο ΥΠΕ, δηλαδή στην Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία κονδύλια για να προσληφθούν οι επικουρικοί και άρα κανείς δεν ξέρει πότε θα πιάσουν δουλειά. Και πάλι, όμως, οι κινήσεις αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό”, επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπληρώνει ότι “η λεγόμενη μεταρρύθμιση δεν ήταν μεταρρύθμιση. Ήθελαν απλώς να προσφέρουν απολύσεις 2.500 ατόμων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κι αυτό έγινε με άναρχο κι εκβιαστικό τρόπο. Έτσι απογυμνώθηκαν οι μονάδες του ΠΕΔΥ”.

Είδος πολυτελείας οι συμβεβλημένοι γιατροί

Στο μεταξύ, είδος πολυτελείας αποτελούν και οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε όλη την Βόρεια Ελλάδα. Η εύρεσή τους από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού θυμίζει πραγματικά τζακ-ποτ, καθώς υπάρχουν ολόκληροι νομοί που δεν διαθέτουν καν παθολόγο, οφθαλμίατρο, παιδίατρο ή γυναικολόγο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, σε ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων υπάρχουν ένας αλλεργιολόγος, μία ακτινοθεραπεύτρια ογκολόγος, ένας παθολόγος-ογκολόγος κι ένας χειρουργός παίδων που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών όλου του νομού.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, όπου παιδίατρος που να έχει υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών.

Άφαντοι, όμως, δεν είναι μόνο οι παιδίατροι, αλλά και άλλες κρίσιμες ειδικότητες σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο νομό Έβρου δεν υπάρχει ΩΡΛ, στο νομό Ροδόπης δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος ΩΡΛ με τον ΕΟΠΥΥ, γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, δερματολόγος και ορθοπεδικός και στο νομό Ξάνθης δεν υπάρχουν γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, δερματολόγος και ρευματολόγος.

Την ίδια στιγμή, όλος ο νομός Καβάλας δεν διαθέτει ούτε έναν ΩΡΛ συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που ισχύει και για το νομό Δράμας, ο νομός Σερρών ούτε έναν ρευματολόγο και δερματολόγο, ο νομός Πέλλας ούτε έναν οφθαλμίατρο και γαστρεντερολόγο, ο νομός Κιλκίς ούτε έναν οφθαλμίατρο και γυναικολόγο και ο νομός Χαλκιδικής δεν έχει ΩΡΛ, δερματολόγο, γαστρεντερολόγο, ουρολόγο κι ενδοκρινολόγο.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Φλώρινας αδυνατούν να βρουν συμβεβλημένο με το Ταμείο τους γαστρεντερολόγο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο και ΩΡΛ και στο νομό Καστοριάς δεν βρίσκουν γαστρεντερολόγο, οφθαλμίατρο, γυναικολόγο και ΩΡΛ. 

Ένας γιατρός για ολόκληρο νομό

Την ίδια στιγμή, τυχεροί μέσα στην ατυχία τους θεωρούνται οι ασφαλισμένοι που στο νομό τους υπάρχει έστω κι… ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο μπορούν να επισκεφτούν, αν βέβαια προλάβουν να πάρουν σειρά.

Συγκεκριμένα, είδος πολυτελείας αποτελούν η μοναδική παιδίατρος, ο μοναδικός γαστρεντερολόγος, η μοναδική δερματολόγος και ο μοναδικός οφθαλμίατρος που διαθέτει ο νομός Έβρου. Επίσης, στο νομό Καβάλας υπάρχουν μόνο μία δερματολόγος, μία νεφρολόγος και ένα οφθαλμίατρος για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στο νομό Δράμας μόλις μία παιδίατρος, μία πνευμονολόγος-φυματιολόγος, ένας ρευματολόγος, ένας γαστρεντερολόγος κι ένας οφθαλμίατρος, ενώ στο νομό Σερρών μόνο μία ΩΡΛ και μία νευρολόγος.

Ταλαιπωρία βιώνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν, ένας καρδιολόγος, ένας ορθοπεδικός, μία πνευμονολόγος και δύο παιδίατροι. Έναν συμβεβλημένο γαστρεντερολόγο έχει και ο νομός Κιλκίς, ενώ διαθέτει κι από έναν γενικό γιατρό, μία ρευματολόγο και μία ΩΡΛ.

Την ίδια στιγμή στο νομό Πιερίας υπάρχει μία ενδοκρινολόγος, ένας αγγειοχειρουργός, ένας ΩΡΛ και ένας ψυχίατρος, ενώ σε όλο το νομό Φλώρινας υπάρχουν μόνο ένας παθολόγος και μία οφθαλμίατρος. Έναν πνευμονολόγο, έναν ορθοπεδικό κι έναν ουρολόγο διαθέτει ο νομός Καστοριάς, ενώ έναν παιδίατρο, έναν ενδοκρινολόγο και έναν οφθαλμίατρο διαθέτει ο νομός Κοζάνης.

“Στους νομούς όπου δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι είτε να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, γνωρίζοντας όμως ότι για ορισμένα ιατρεία θα πρέπει να υποστούν πολύμηνη αναμονή, είτε στα κέντρα υγείας του νομού, είτε σε ιδιώτες, πληρώνοντας από την τσέπη τους”, εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, τονίζει ότι στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι είναι τυχεροί και βρουν έστω κι έναν συμβεβλημένο γιατρό για να υποβληθούν στην εξέταση που χρειάζονται ή για να γράψουν τα φάρμακά τους, πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό, διότι ο γιατρός, από τη στιγμή που είναι ο μοναδικός σε ένα νομό, είναι αναπόφευκτο να συμπληρώσει το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα σε μόλις μία ή δύο βδομάδες.

Τι λέει το υπουργείο

Το υπουργείο Υγείας παραδέχεται τις… δυσκολίες στο ΠΕΔΥ κι ετοιμάζεται να δώσει λύσεις με προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου, τον Σεπτέμβριο ξεκινά η πιλοτική λειτουργία των πολυδύναμων κέντρων υγείας αστικού τύπου επί 24ωρου βάσεως σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, το ρόλο αυτό καλούνται να παίξουν τα πρώην νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) και Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων(Δερματολογικό).

Μάλιστα, για να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό, σε πρώτη φάση προσλαμβάνονται σχεδόν 900 επικουρικοί ιατροί, ενώ σε δεύτερη φάση -και εντός του προγραμματισμού- θα προσληφθούν και μόνιμοι ιατροί.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τον Μάρτιο του 2014 δημιουργήθηκε το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και με τη διοικητική μεταφορά όλων των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτέλεσε μια σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία, λόγω του πρώιμου σταδίου της ενδέχεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ειδικότερα, από τους 5.000 υπάρχοντες γιατρούς, οι 2.500 υπέγραψαν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν συμβληθεί με το ΠΕΔΥ.

«Στόχος είναι στο επόμενο χρονικό διάστημα, με ορθολογικότερη αξιοποίηση δομών και προσωπικού, να λειτουργήσουν κέντρα όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με 24ωρη λειτουργία. Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβριο προωθείται και εν συνεχεία ξεκινά η πιλοτική λειτουργία Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας (Αστικού Τύπου), 24ωρης λειτουργίας, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περιλαμβάνονται εκτός του ΠΕΔΥ, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι με την 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ θα υπάρχει σαφώς καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι σήμερα προσέρχονται σε εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που εφημερεύουν, ενώ επιπλέον θα υπάρχει ουσιαστική αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά που δεν χρήζουν τριτοβάθμιας περίθαλψης.

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.