Ειρήνη Αγαθοπούλου: «Λαϊκή απαίτηση να πετύχουμε»

agathopoulou

«Ως βουλευτές της Αριστεράς είμαστε στην καρδιά της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής κατάστασης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας. Θα κριθούμε από το πόσο πειστικοί και αποτελεσματικοί θα είμαστε σε αυτό τον αγώνα. Ούτε χρονικά περιθώρια υπάρχουν, ούτε άλλη υπομονή από τον κόσμο. Είναι προφανές ότι την πεποίθηση αυτή ότι θα πετύχουμε, την αντλούμε από την αταλάντευτη δική μας πρόθεση για πολιτική αλλαγή και φιλολαϊκές λύσεις, αλλά και την έκδηλη πλέον λαϊκή απαίτηση για τέτοιες λύσεις. Αυτός ο συνδυασμός έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι …δεν χάνει».

Αυτό τονίζει η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, σε συνέντευξή της στο left.gr, η οποία έχει ως εξής:

Αξίζει η τεράστια αλλαγή στη ζωή μιας νέας κοπέλας, όπως εσάς με τη εκλογή σας ως βουλευτίνας; Άν ναι, γιατί;

Οι αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, όσο τεράστιες και αν είναι αυτές και πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες. Καμιά φορά γίνονται από επιλογή, καμιά φορά όχι. Εμένα αν και δεν ήταν καθαρά επιλογή – αφού οι πιθανότητες εκλογής μου με τα μέχρι τότε δεδομένα ήταν μηδαμινές – νομίζω ότι μου έχει διδάξει πολλά. Δε θα γκρινιάξω φυσικά για την αναστάτωση που έφερε αυτή η εκλογή στη ζωή μου, γιατί δε μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με την αναστάτωση που φέρνει στις ζωές της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων η ανεργία, η αναγκαστική μετανάστευση, οι απολύσεις, οι μισθοί πείνας και η αγωνία για το μέλλον. Σκεφτόμενη όλα τα παραπάνω, πεισμώνω ακόμη περισσότερο να συμβάλλω κι εγώ ώστε όλα αυτά σύντομα να γίνουν παρελθόν. Αξίζει λοιπόν, ο καθένας να πολεμά από τη θέση που βρίσκεται για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.

Τι απαντάτε σε κείνους που λένε πως οι ιδεολογίες είναι περιττές, πλέον, διότι δεν δίνουν πρακτικές λύσεις στις ζωές των ανθρώπων;

Εδώ και χρόνια, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην Ελλάδα (αλλά και σε όλη την Ευρώπη) προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι ιδεολογίες είναι πλέον περιττές. Λες και η τοποθέτηση του καθενός στην ιδιόμορφη πολιτική γεωγραφία (αριστερά, δεξιά, κέντρο κ.ο.κ.) είναι ένα παιχνίδι δηλώσεων και όχι μια σαφής συμπόρευση ή και ταύτιση με κοινωνικές ιδιοτέλειες, ταξικές προτιμήσεις και συμφέροντα. Λες και οι ιδεολογίες δεν είναι οι θεωρητικές εκφράσεις αυτών των συμφερόντων. Ίσως νομίζουν ότι «σκοτώνοντας» τις ιδεολογίες θα έρθει το τέλος της ιστορίας. Και αυτό τους βολεύει. Η ιστορική κίνηση όμως, αυτό δηλαδή που φοβούνται περισσότερο απ’ όλα, θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο η γη θα γυρίζει, όσο οι αγωνίες, οι ανάγκες και οι αγώνες των «από κάτω» θα είναι πραγματικότητα…

Το επίπεδο της βουλής αντιπροσωπεύει ό, τι καλύτερο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία; Ποια η γνώμη σας;

Η Βουλή είναι μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, αφού εκλέγεται από αυτήν. Άρα δεν αντιπροσωπεύει μόνο το καλύτερο, αλλά ούτε μόνο το χειρότερο. Κάνοντας όμως μια σύγκριση με το παρελθόν και σύμφωνα με παλαιότερους συναδέλφους, το επίπεδο στη σημερινή Βουλή είναι πολύ κατώτερο από άλλες θητείες και αυτό δε μας τιμά καθόλου. Βέβαια για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η Κυβέρνηση, η οποία καταστρατηγεί καθημερινά το ρόλο του Κοινοβουλίου, είτε απαξιώνοντάς το είτε χρησιμοποιώντας το για δικούς της τακτικισμούς. Από την άλλη, η ύπαρξη της Χ.Α έχει μετατρέψει πολλές φορές την αίθουσα του Κοινοβουλίου σε «αρένα», πράγμα που ούτε γι’ αυτό πρέπει να είμαστε περήφανοι. Όσοι κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, νομίζω έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε αυτόν το θεσμό, να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και το πολίτευμά μας και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι αυτές τις επιλογές υπηρετεί.

Tι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται πως οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να  δώσουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, αφού δεν τα έχουν βιώσει, παρά έχουν θεωρητική κατάρτιση και μόνο;

Αυτοί που δεν έχουν βιώσει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας είναι αυτοί που μπήκαν σε μικρή ηλικία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και από τότε έχουν ξεχάσει να φύγουν. Αυτοί μόνο ζουν εκτός πραγματικότητας, αυτοί δε μπορούν σίγουρα να κατανοήσουν και συνεπώς να λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα, διότι πράγματι ποτέ δεν τα βίωσαν. Οι νέοι σήμερα γνωρίζουν με τον πιο βίαιο τρόπο τι θα πει ανεργία, μετανάστευση, καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εμείς είμαστε η γενιά που αποδεδειγμένα – και για πρώτη φορά – θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη, οπότε νομίζω σε εμάς αναλογεί και το βάρος της ευθύνης να μην αφήσουμε και τις επόμενες γενιές να καταστραφούν.

Νιώθετε πρόσθετες ευθύνες ως βουλευτίνα του πρώτου Κόμματος σε ψήφους; Σας προβληματίζει η Ιδέα πως, πλέον, το ακτιβιστικό πεδίο θάναι πολύ μικρό κομμάτι στη δράση σας και οι απαντήσεις σας θα πρέπει νάναι Κυβερνητικού Κόμματος;

Το ένα νομίζω δεν αναιρεί το άλλο και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε χάνει ευκαιρία να τονίζει ότι σαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε περισσότερη ανάγκη τα κινήματα από ό,τι τα έχουμε τώρα. Γιατί Αριστερή Κυβέρνηση χωρίς κινήματα να της δείχνουν το δρόμο, απλά δεν είναι Αριστερή Κυβέρνηση.

Για να απαντήσω όμως και στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, νομίζω ότι η πρόσθετη ευθύνη, την οποία μας προσέδωσε η νίκη στις Ευρωεκλογές, είναι να στείλουμε τη σημερινή Κυβέρνηση στο «σπίτι» της το συντομότερο δυνατόν. Αυτή ήταν η λαϊκή εντολή και σε αυτήν έχουμε χρέος να υπακούσουμε και να την εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατόν, αφού η δικομματική κυβέρνηση του «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν» δεν έχει σκοπό να παραιτηθεί από μόνη της. Και δεν έχει σκοπό να το κάνει, διότι έχει μια εντολή να υπακούσει και μια αποστολή να βγάλει εις πέρας: Αυτή του ξεπουλήματος όλης της δημόσιας περιουσίας και τις εξαθλίωσης της κοινωνίας. Σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει φρένο το συντομότερο δυνατόν.

Ελάχιστες γυναίκες πάλι εκλέχθηκαν στην αυτοδίοίκηση, ως δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Το σχόλιό σας.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμη. Πάντως οφείλουμε να επισημάνουμε τη σημαντικότατη νίκη της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, την μεγαλύτερη της χώρας και ελπίζουμε να είναι τέτοια η αποτελεσματικότητά της ώστε να γίνει παράδειγμα και για άλλες γυναίκες, αλλά και να αποδείξει και στην πράξη ότι και η αυτοδιοίκηση – όπως η πολιτική – δεν είναι γένους αρσενικού.

Πως κρίνετε την πρωτιά Λεπέν στη Γαλλία και Φάρατζ στην Βρεταννία, δύο όχι φιλοευρωπαίων στην Ευρωβουλή;

Αυτές οι εκλογές απέδειξαν πως η ακολουθούμενη ευρωπαϊκή πολιτική, αυτή της λιτότητας, δεν γίνεται αποδεκτή από μεγάλο μέρος των ευρωπαίων πολιτών. Ο νότος αντέδρασε στρεφόμενος προς τα Αριστερά, ενώ ο βορράς προς την άκρα Δεξιά. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τόσο τις Κυβερνήσεις των Κρατών – μελών όσο και την ΕΕ συνολικά.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία το συντομότερο δυνατό, διότι η σημερινή πολιτική που ασκεί αντί να βοηθά στην εκπλήρωση του στόχου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από αυτό το ζητούμενο και οδηγεί σε ραγδαία συντηρητικοποίηση των ευρωπαϊκών λαών. Η ραγδαία εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και το σταδιακό ρίζωμά του στην ελληνική κοινωνία, αποτελεί ελπίδα για όλους τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου, για όλους τους εργαζόμενους της σημερινής Ευρώπης της λιτότητας και της δικτατορίας των τραπεζών.

Διακρίνετε σοβαρές διαφορές στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων  στην Περιφέρειά σας στη Β.Ελλάδα σε σχέση με αυτό των ανθρώπων της Αθήνας; Ποια η γνώμη σας;

Σίγουρα η ζωή στην επαρχία είναι λίγο ευκολότερη, αφού εκεί έχεις το «προνόμιο» να είσαι περισσότερο αυτάρκης, να έχεις τον κήπο σου, τον μπαχτσέ σου. Επίσης, αντίθετα με τις μεγαλουπόλεις – και λόγω του κλειστού κύκλου της κοινωνίας  – οι ανθρώπινες και οι οικονομικές σχέσεις δεν είναι τόσο απρόσωπες και τυπικές. Παρ’ όλα αυτά, οι διαφορές τείνουν να εξαλειφθούν και μάλιστα με πολύ γοργούς ρυθμούς. Ο αγροτικός τομέας, με τον οποίο ασχολείται μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιφέρειας, παρακμάζει μέρα με τη μέρα, με συνέπεια η επαρχία να φτωχοποιείται και το βιοτικό επίπεδο να πέφτει. Επίσης η επαρχία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως: δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, ούτε για υποδομές, ούτε για τίποτε πλέον.. Στην Αθήνα όλο και κάτι θα βρεις..

Είστε αισιόδοξη για τερματισμό της κρίσης στην Ελληνική Κοινωνία; Που στηρίζετε την όποια απάντησή σας;

Ξέρετε οι αριστεροί είμαστε κατεξοχήν αισιόδοξα άτομα, αλλιώς δεν θα παλεύαμε σε τόσο αντίξοες συνθήκες. Αλλά πέρα από αυτό, η ερώτησή σας ακούγεται σα να ζητάει να μάθει τα αισθήματα ενός εξωτερικού παρατηρητή για την παρούσα κρίση. Δεν είμαστε τέτοιοι και άρα δεν έχει και τόση σημασία αν είμαστε αισιόδοξοι ή όχι. Σαν βουλευτές της Αριστεράς είμαστε στην καρδιά της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής κατάστασης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας. Θα κριθούμε από το πόσο πειστικοί και αποτελεσματικοί θα είμαστε σε αυτό τον αγώνα. Ούτε χρονικά περιθώρια υπάρχουν, ούτε άλλη υπομονή από τον κόσμο. Είναι προφανές ότι την πεποίθηση αυτή ότι θα πετύχουμε, την αντλούμε από την αταλάντευτη δική μας πρόθεση για πολιτική αλλαγή και φιλολαϊκές λύσεις, αλλά και την έκδηλη πλέον λαϊκή απαίτηση για τέτοιες λύσεις. Αυτός ο συνδυασμός έχει αποδειχτεί ιστορικά ότι …δεν χάνει.

Η υπερφαρμακία στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα. Η φύση μπορεί να δώσει λύσεις; 

Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον άκαιρο να μιλάμε σήμερα για πολυφαρμακία στην Ελλάδα, τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας δηλώνουν ότι δε μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Παρ’ όλα αυτά, η φύση φυσικά και μπορεί να δώσει λύσεις, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πολλά – ακόμη και συμβατικά – φάρμακα έχουν φυσική προέλευση ή «αντιγράφουν» φυσικές ουσίες. Όμως η φύση μας προτρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, που πολλές φορές υποτιμάμε: Να προτιμάμε την πρόληψη από τη θεραπεία, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Έχετε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές για εναλλακτικές θεραπείες, πόσο μπορούν να δώσουν προοπτική για ένα άλλο μοντέλο υγείας;

Το άλλο μοντέλο υγείας που προωθούν οι εναλλακτικές θεραπείες και που ακολουθείται από όλο και μεγαλύτερο πληθυσμό, είναι αυτό της ολιστικής προσέγγισης της ασθένειας.

Για τις εναλλακτικές θεραπείες, τις περισσότερες φορές στόχος δεν είναι απλά η καταστολή των συμπτωμάτων μιας ασθένειας, αλλά η εύρεση και θεραπεία της αιτίας που τα προκαλεί. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης, καταλαβαίνετε ότι και πιο αποτελεσματικός είναι, αλλά και λιγότερο κοστοβόρος, διότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα «από τη ρίζα» ώστε να μην ξαναεμφανιστεί. Φυσικά όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να εφαρμοστεί τέτοιου είδους θεραπεία ή περιπτώσεις όπου η κλασσική ιατρική συνδυάζεται με τις εναλλακτικές θεραπείες, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι εναλλακτικές θεραπείες για πολλούς αφορούν ένα άλλο μοντέλο υγείας, πρόληψης, συμπεριφοράς, Οικολογίας.Πόσο νόημα έχουν  αυτά να ανέβουν ψηλά στην ατζέντα  του ΣΥΡΙΖΑ;Είστε διατεθειμένη να συμβάλλετε σε αυτό;

Σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τονίσει πολλές φορές, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, ότι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τα επίπεδα υγείας σε μια χώρα. Όσο αυτό υποβαθμίζεται – κάτι που συμβαίνει αδιαμφισβήτητα με τις πολιτικές λιτότητας – τόσο περισσότερο πλήττεται ο παράγοντας υγεία. Και γι’ αυτό είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του να αναβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών της χώρας.

Όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες, σαν ΣΥΡΙΖΑ οφείλουμε να λάβουμε υπόψη ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις αποδέχονται και τις χρησιμοποιούν και να λάβουμε επίσης υπόψη έρευνες, που αποδεικνύουν ότι είναι οικονομικά συμφέρουσες θεραπείες τόσο για τον ασθενή όσο και για το κράτος. Για παράδειγμα, η ομοιοπαθητική και η φυτοθεραπεία είναι δύο είδη εναλλακτικών θεραπειών, αναγνωρισμένες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις χρησιμοποιεί σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού σήμερα στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν τις αποζημιώνουν. Αυτό εμείς σαν επόμενη Κυβέρνηση οφείλουμε να το δούμε σοβαρά και ήδη έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

 

Πηγή

Δραγανίδης Νίκος Μαθηματικός Κιλκίς

rosso

 

προσφορές deals

Τελευταία νέα

Αναρτήθηκε στις 24/04/2023, 20:30 από XRP Live
youtube-id-ocwsigrqhji Ripple and XRP have been making headlines in the crypto world recently. Brad Garlinghouse, the CEO Ripple and XRP have been making...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 01:14 από StefWebTv
youtube-id-dhsb7vxl7bi Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022 - 2023 | ΠΑΟΚ Κρηστώνης - ΑΠΟΛΛΩΝ...
Αναρτήθηκε στις 17/04/2023, 00:14 από StefWebTv
youtube-id-n6yaqa5kbtk Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023 Τελικός κυπέλλου ΕΠΣ Κιλκίς 2022-2023
Αναρτήθηκε στις 14/04/2023, 19:47 από StefWebTv
youtube-id-l8bql9sq_mc www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360 Virtual tours services www.360diasasis.gr | 360 Εικονικές περιηγήσεις | 360...
Αναρτήθηκε στις 09/04/2023, 17:53 από StefWebTv
youtube-id-natoetdhxo8 Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 08/04/2023, 23:12 από StefWebTv
youtube-id-_sr1c7ai26m Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Α' ΕΠΣ Κιλκίς Playoffs 3η αγωνιστική | Αλέξανδρος Κιλκίς - Ποντιακός...
Αναρτήθηκε στις 05/04/2023, 19:48 από StefWebTv
youtube-id-hmwhg1g6os 360 Google street view για επιχειρήσεις. 360 Google street view για επιχειρήσεις.
Αναρτήθηκε στις 04/04/2023, 16:36 από StefWebTv
youtube-id-jv8l-juq4h8 Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου Βίντεο Εικονικής περιήγησης Μικροβιολογικού Ιατρείου κ. Δημητρίου Παραστατίδη...

Η ιστοσελίδα  kilkistoday.gr χρησιμοποιεί cookies για την διασφάλιση καλύτερης εμπειρίας στην ιστοσελίδα – Συνεχίζοντας την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.